FOTO Răsuflăm uşuraţi. Viitura de pe Dunăre a trecut lin la Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borcea, afluentul Dunării, la Călăraşi Foto:I.S.
Borcea, afluentul Dunării, la Călăraşi Foto:I.S.

Călărăşenii răsuflă uşuraţi. Viitura de pe Dunăre a trecut lin, fără să creeze probleme. După ce timp de o săptămână apele s-au umflat vâzând cu ochii, ieri, la Călăraşi, Dunărea a atins o cotă de 616 centimetri, cu doar 7 centimetri mai mult decât în ziua precedentă.


Debitul înregistrat a fost de 13.020 metri cubi/s. Autorităţile spun că nu se aşteptau la o situaţie atât de bună. „Nu există nicio problemă în judeţ. Am monitorizat permament şi am consolidat cu saci de pământ şi folie zona de dig Unirea-Jegălia-Gâldău, pe o lungime de 7,81 km, unde apa se inflitrase pe sub dig. Am reuşit să trecem cu bine peste ceea ce se anunţa a fi o adevărată nenorocire”, a precizat ing. Viorel Roman, director Apele Române-Filiala Călăraşi.

Cod portocaliu până pe 30 mai

Pe sectorul aval de Porţile de Fier, debitul Dunării a crescut continuu, iar în opt localităţi dunărene, nivelul a depăşit cotele de inundaţie. Punctul maxim al debitului estimat de specialişti a fost atins joi, 22 mai, când, la intrarea în ţară, Dunărea a avut 13.500 de metri cubi pe secundă.
Prin urmare, hidrologii au prelungit avertizările. Un cod portocaliu de inundaţii a fost emis pentru sectorul Porţile de Fier – Călăraşi şi este valabil până pe 30 mai. La Călăraşi, reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă inspectează toate digurile şi incintele îndiguite din judeţ pentru prevenirea unor situaţii de urgenţă care ar putea fi provocate de debitul crescut al Dunării. Vineri, 23 mai, cota atinsă la Călăraşi de apele Dunării a fost de 600 cm, în timp ce la Olteniţa a ajuns la 643 cm. În aceste situaţii, spun reprezentanţii Apelor Române, s-a trecut la faza a doua de apărare la diguri, ceea ce înseamnă monitorizare zi şi noapte pentru a preveni eventualele situaţii de urgenţă.

Situaţia este sub control

"Nu este nimic care să ne îngrijoreze în acest moment, situaţia este sub control, dar până nu trec toate pericolele nu se relaxează nimeni. După câte necazuri şi distrugeri şi pierderi de vieţi omeneşti au fost în Serbia, vă daţi seama că trebuie să fim extrem de atenţi şi de prudenţi”, a spus premierul Victor Ponta, sâmbătă, la Porţile de Fier. Acesta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea au vizitat Hidrocentrala Porţile de Fier I, unde au stat de vorbă cu dispecerul de serviciu al hidrocentralei. Şeful Executivului le-a mulţumit angajaţilor Hidroelectrica pentru că au gestionat debitele pe fluviul Dunărea, pentru a preveni producerea inundaţiilor în aval şi amonte de barajul Porţile de Fier.

Debit în scădere

Sâmbătă, debitul Dunării la intrarea în ţară, la Baziaş, era în scădere, fiind de 13.100 de metri cubi pe secundă, iar potrivit prognozei hidrologilor în 30 mai debitul fluviului va ajunge la 10.400 de metri cubi pe secundă, media multianuală pentru această perioadă fiind de 7.000 de metri cubi pe secundă.
În noaptea de 16 spre 17 mai, reprezentanţii Hidrolectrica au golit lacul de acumulare din amonte de barajul Porţile de Fier, în urma prognozelor care indicau un debit al Dunării de 13.500 de metri cubi pe secundă.
Autorităţile estimau că o viitură pe Dunăre ar fi urmat să ajungă la Porţile de Fier în jurul datei de 22-23 mai, când era prognozat şi vârful debitului la intrarea în ţară a fluviului.

Vă recomandăm şi:

Apele Dunării, tot mai umflate. Fluviul a crescut cu o jumătate de metru în ultimele 3 zile

Viitura de pe Dunăre ajunge pe 25 mai la Călăraşi. Debitul fluviului creşte alarmant

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

Cu ochii pe digurile de la Dunăre. La Călăraşi, autorităţile sunt în gardă

Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite