Fermierii dau marfa pe nimic. S-a prăbuşit preţul la floarea-soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început campania de recoltare la floarea-soarelui Foto:Adevărul
A început campania de recoltare la floarea-soarelui Foto:Adevărul

Previziunile optimiste la producţia de floarea-soarelui au prăbuşit preţul de-a dreptul. Dacă anul trecut, un kilogram de floare se vindea cu 1,3-1,4 lei, anul acesta, nimeni  nu dă mai mult de 0,95-0,96 lei pentru un kilogram.


Dacă producţia va fi bună, la recoltat ar putea să scadă şi mai mult preţurile, motiv de îngrijorare pentru agricultori. O altă temere este legată de vreme. Fermierii se tem să nu fie precipitaţii abundente şi în perioada de recoltare a porumbului şi a florii-soarelui, astfel încât să încolţească boabele pe ştiuleţi, respectiv să se scuture seminţele de floare. “Preţul s-a prăbuşit déjà. Suntem sub un leu la kilogram”, spune Vasile Iliuţă, fermier din judeţul Călăraşi şi deputat în Parlamentul României.

Iliuţă a avut doar o mică suprafaţă cultivată cu floarea-soarelui, aproximativ 40 de hectare. A reuşit să recolteze tot, în urmă cu o săptămână, şi să vândă la un preţ bun. “Acum o lună şi jumătate, Asociaţia fermierilor din care fac şi eu parte a încheiat contract pentru vânzarea de floare. S-a bătut palma pe 1,1 lei la kilogram pentru cele 3.000 de tone pe care le-am dat. Preţ bun, acum e dezastru”, povesteşte Iliuţă. Acesta spune că fabricile şi cei care prelucrează produse oleaginoase şi-au făcut “plinul” cu rapiţă, unde recolta a depăşit toate aşteptările, iar la floarea soarelui nu se mai înghesuie nimeni.

Nici recolta nu a fost atât de bună pe cât sperau agricultorii. 2.000, 2.200, maximum la fermele mari, 2.500 de kilograme la hectar. Atât au reuşit să recolteze o parte din fermierii din judeţul Călăraşi, spre deosebire de 2013 când au scos 3.000 de tone la hectar. Acum şi marfa e puţină, dar şi preţul scăzut. “Cred că oamenii vor vinde pe nimic. Doar rapiţa a mai salvat situaţia la noi în judeţ”, e de părere Iliuţă.

Rapiţa a salvat Bărăganul

Şi Aurelian Dobre, fermier şi secretar al Camerei Agricole Călăraşi, e mulţumit de recolta la rapiţă. “Cine a lucrat cum trebuie şi a investit în tehnologie, a cules roadele. Ar fi fost o producţie excepţională, cu 4.500 kg/ha, dacă vremea nu ne fura recolta din mână. Pe ultima sută de metri, o ploaie puternică, urmată de vijelie a afectat culturile. Şi variaţiile de temperatură zi/noapte au stricat culturile. Vremea rea ne-a luat cam 1.500 de boabe la hectar. Am rămas cu o producţia de 2.800-3.000 de kg/hectar”, spune agricultorul.Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă Călăraşi, anul trecut la rapiţă am avut o producţie medie de 2.488 kh/ha, iar acum s-a ajuns la peste 2.800 kg/ha.
Conform declaraţiei ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, producţia de rapiţă din acest an este cea mai bună de după 1970, când a început să se cultive în România pe suprafeţe semnificative, şi a atins cantitea record de 1,1 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut.„La rapiţă avem cea mai bună producţie din 1970 încoace. Ca să fiu mai exact, anul acesta avem o producţie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu faţă de anul trecut, de exemplu“, a spus Constantin.

A crescut suprafaţa cultivată

Suprafaţa cultivată cu rapiţă a fost în acest an de 423.000 de hectare, faţă de 284.000 de hectare anul trecut. Constantin afirmă că producţia de rapiţă din acest an s-a majorat şi pentru că a crescut suprafaţa cultivată, dar şi datorită creşterii randamentului la hectar, de la 2,2 tone la 2,6 tone.
 Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, piaţa de rapiţă este estimată în acest an la 350 milioane de euro, iar aproximativ 80% din producţie se exportă. Din rapiţă se fabrică ulei şi combustibil biodiesel.

Producţii de top

Judeţul Călăraşi se menţine ca pondere a producţiilor medii la hectar printre primele din ţară. Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, maxime de 12 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici. Din cele peste 410.700 de hectare de teren agricol din judeţul nostru, au fost însămânţate în toamna anului trecut 221.947 de hectare. Cea mai mare suprafaţă agricolă este ocupată de cultura de grâu, peste 122.930 de hectare care au deja însămânţate. În campania de primăvară a fost semănată o suprafaţă de 188.800 de hectare. În 2014, aproximativ 100.000 de hectare din culturile agricole sunt ocupate cu porumb.
 

Vă recomandăm şi:

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Vânt puternic, ploaie, vijelie. Rapiţa rezistă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite