Fermierii din Bărăgan se roagă să nu plouă: grâul este opărit, iar orzul, cea mai slabă producţie din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care se declara extrem de optimist cu privire la starea culturilor din România, spunând că vom avea “un an agricol excepţional” este contrazis de fermierii din Bărăgan. Situaşia nu este nici pe departe roz, aşa cum a afirmat oficialul care a ţinut, de asemenea, să precizeze că nu este de acord cu cei care spun că la ora actuală există „un dezastru în agricultură”.



„E un an excepţional. Apar tot felul de expresii precum dezastrul din agricultură. Nu e niciun dezastru în agricultură. Dacă aţi mers cu avionul sau cu maşina, aţi văzut probabil că avem nişte culturi care arată mai bine ca niciodată, cel puţin până acum. Există nişte subvenţii importante care au condus la ceea ce vedem astăzi pe teren. Dacă zburaţi între Bucureşti şi Bruxelles şi invers veţi vedea că nu sunt diferenţe mari privind modul în care arată agricultura la noi şi în celelalte state membre. Acest lucru bineînţeles nu i se datorează lui Irimescu sau altui ministru. Pur şi simplu, agricultura din România a evoluat extraordinar. Ce se poate reclama, într-adevăr, e vorba de aceasta întârziere a subvenţiilor”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Pierderi consistente

În Bărăgan, lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Aurelian Dobre, fermier care administrează peste 500 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi spune că grâul este opărit, iar la orz şi rapiţă sunt pierderi consistente din cauza variaţiilor de temperatură. Oamenii sunt îngrijoraţi şi de preţul mic al cerealelor care se vehiculează: 0,52-0,57 lei/ kg la orz, şi 0,60 de lei/kg la grâu.

“ Recoltatul la orz este pe sfârşite, suntem primii din ţară, noi, fermierii din Bărăgan care intrăm cu combinele în câmp la orz. Sunt pierderi mari, iar recolta nu a sărit de 4,5 tone/ha, în zonele bune. Anul trecut media a fost de 4 tone /ha. Sunt probleme şi cu vânzarea pentru că mulţinaţionalele au impus indici de performanţă care sunt greu de atins. Avem indice 62 masă hectolitrică la orz, iar noi am realizat cu indice 43. Niciodată nu o să aibă orzul 63, nici măcar la orzoiaca de toamnă, care se folosesşte la fabricarea berii, darămite, la furaje”, spune agricultorul.

Buruieni şi boli

Şi la rapiţa a început recoltatul, iar cea mai mare încercare pentru fiermieri sunt buruienile şi bolile care au afectat plantele. Buruienile au cuprins câmpurile, iar distrugerea lor înseamnă costuri suplimentare pentru fermieri. Cei care nu au făcut acest lucru îşi blesteamă zilele la recoltat. Batozele se înfundă, mecanismul nu mai funcţionează cum trebuie, iar paiele ies cu tot cu boabe.

Agricultorii spun că nici prea multă apă nu e bună. Ploile au grăbit creşterea plantelor, iar căldura excesivă le-a opărit. “La fel ca şi grâul, plantele stau ca într-un cazan cu aburi. După ploile puternice a fost foarte cald, iar pământul încins degajă aburi care atacă plantele. La aceste probleme, dacă mai adăugăm şi bolile foliare ale spicului, tabloul este complet. Nici pe departe nu stăm excepţional, poate în alte zone din ţară, la noi în Bărăgan curg necazurile. Acum ne rugăm să nu plouă, să ne menţinem în acest stadiu”, spune Dobre.
 

Veşti proaste de la meteorologi

Pentru următoarele luni, meteorologii nu vin cu veşti bune pentru agricultură. În lunile iulie si august fermierii se vor confrunta din nou cu seceta pedologică, în condiţiile în care cantităţile totale de precipitaţii se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, informează ANM.
Pentru luna iulie, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul şi local în sudul şi estul ţării, iar în rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei: între 15 şi 23 de grade. În Banat, temperatura medie va fi de 18-21 de grade Celsius, în Crişana – 18-20 de grade Celsius, Maramureş 17-19 grade Celsius, Transilvania 15-19 grade Celsius, Oltenia 16-22 de grade Celsius, Muntenia 17-22 de grade Celsius, iar Dobrogea 20-21 de grade Celsius.
De asemenea, în luna iulie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului: Moldova – până la 112 litri/mp, Muntenia şi Maramureş – până la 102 litri/mp, respectiv în Transilvania şi Oltenia – până la 100 litri/mp.

Ce temperaturi se anunţă

Pentru august, meteorologii prognozează că temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est şi local în sud şi vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de normal (19,7 grade Celsius).
Temperaturile medii vor fi de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. În Crişana temperatura medie va fi 19-21 de grade Celsius, în Maramureş 18-20, iar în Transilvania 16-20 de grade Celsius.
Cantităţile totale de precipitaţii din luna august se vor menţine deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând regiunile nordice, unde se vor apropia de norma multianuală (64,7 litri/metrul patrat). În zonele Transilvaniei şi Munteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 90 — 95 litri/mp. Pe de altă parte, în Dobrogea estimările variază între 28 şi 40 de litri/mp.
 

Vă recomandăm şi:

Studiu: Agricultura românească ar putea înregistra anul acesta cele mai bune rezultate din ultimul deceniu

De ce rămâne agricultura fără banii UE: 97% din fermieri nu sunt eligibili pentru atragerea de finanţări prin PNDR

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite