UPDATE Europarlamentare 2014. Live text. 35,17% dintre călărăşeni au votat până la închiderea urnelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegeri europarlamentare 2014.  Un număr de 257.856 de călărăşeni au fost aşteptaţi, duminică, 25 mai, la vot pentru alegerile europarlamentare. Potrivit primelor rezultate exit-poll, PSD a trecut de 40% în toate estimările, în timp ce PNL nu a reuşit să obţină scorul de 20% care i-ar fi asigurat lui Crin Antonescu, în continuare, funcţia de preşedinte al formaţiunii.

UPDATE ORA 22.30.  35,17% din călărăşenii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot, până la ora 21.00, ora închiderii urnelor. La nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 32,16%.

UPDATE ORA 21.00. Potrivit unor rezultate preliminare ale exit-poll-ului date publicităţii de Antena 3, la ora 20.30, PSD se afla în frunte, cu 42,4%, urmat de PNL (13,3%), PDL (11,5%),  PMP (6,3%), UDMR (6,2%). Independentul Mircea Diaconu a întrecut PPDD, Forţa Civică şi PRM şi, potrivit datelor furnizate de Operations Research, obţinuse 4,3%.

După primele exit-poll-uri date publicităţii de România TV, clasamentul realizat după datele CSCI arată în felul următor:

PSD-UNPR-PC - 44 %; PDL - 12 %; PNL - 12 %; PMP - 5 %; UDMR - 6 %; Mircea Diaconu- 5%; Forţa Civică - 2%; PPDD - 2%.

UPDATE ORA 20.30. Până la ora 19.00, la Călăraşi s-au prezentat la urne 27,44% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. La nivel naţional, au votat 26,52% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale: 23,69% în mediul urban, respectiv 30,37% în mediul rural.

UPDATE ORA 17.30. Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, până la ora 16.00, 18,13% dintre călărăşeni au votat. La nivel naţional, în cadrul scrutinului electoral, 18,41% din numărul alegătorilor înscrişi pe liste şi-au exprimat opţiunea de vot: 17,11% din mediul urban şi 20,80% din mediul rural.

UPDATE ORA 13.45. Căldura sufocantă din Bărăgan de la sfârşit de mai, la fel ca într-o zi toridă de vară, nu i-am împiedicat pe călărăşeni să iasă din case. Conform Biroului Electoral Central, până la ora 13.00, 12,73% dintre persoanele înscrise pe listele electorale şi-au exercitat dreptul de vot. Cei mai conştiincioşi au fost, ca şi în anii trecuţi, cei care locuiesc în mediul rural. Ei s-au prezentat la urne în proporţie de 12,92%, în timp ce în rândul orăşenilor s-a înregistrat un procent de 12,45%.

Până la această oră, în judeţul Călăraşi, nu a fost sesizat niciun incident legat de procesul de votare. "Nu am primit nicio informaţie despre vreo încălcare a legii. Votarea se desfăşoară în condiţii normale la toate cele 235 de secţii", a declarat inspector principal de poliţie, Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi.

Politicieni la urne

Şi politicienii de pe plan local au ieşit la urne. Până la prânz, şeful Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu, dar şi fostul primar al oraşului, Nicolae Dragu, au votat la Şcoala nr.1. Flipescu a venit la vot alături de soţie şi a declarat că şi-a dat votul "pentru un viitor mai bun. Trebuie să mergem înainte, nu trebuie să ne gândim nicio clipă să ne întoarcem din drum", a spus şeful judeţului Călăraşi.

Prefectul Călăraşiului, George Iacob, a venit la Colegiul Agricol "Sandru Aldea" în postura de tătic, alături de fiul său, Andrei, în vârstă de 7 ani. Iacob a declarat că şi-a dat votul pentru un viitor mai bun al fiului său, dar şi pentru o echipă  de parlamentari în care şi-a pus toată încrederea.

Nici primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin nu a lipsit de la un eveniment atât de important pentru România. Alături de soţia sa, edilul-şef, a votat la Şcoala nr.12 şi a declarat că îi susţine pe "cei care au demonstrat că îşi merită locul în Parlamentul Europei prin iniţiativele pe care le-au avut în ultimii ani".

5,34% dintre alegători au votat până la ora 10.00

UPDATE 11.30. Călăraşiul se situează pe locul 12 în top prezenţei naţionale la urne, cu un procent de 5,34%. Din datele preliminare centralizate de Biroul Electoral Judeţean, până la ora 10.00, 5,34% din numărul persoanelor cu drept de vot s-au prezentat la urne. La nivel naţional, 4,61% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea prin vot, până la ora 10.00, 4,30% fiind din mediul urban şi 5,03% din mediul rural.

257.856 de persoane, aşteptate la vot

Europarlamentare 2014, judeţul Călăraşi. Un număr de 257.856 de călărăşeni sunt aşteptaţi la vot pentru alegerile europarlamentare, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. Dintre aceştia, 124.801 sunt bărbaţi şi 133.055 sunt femei.

În judeţul Călăraşi, Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit înfiinţarea a 235 de secţii de vot, deschise de la ora 7 la 21.00, dintre care 65 în municipiile Călăraşi şi Olteniţa. Prefectura Călăraşi a postat pe pagina sa de internet, www.prefecturacalarasi.ro, secţiile de votare din judeţ, numerotate, delimitate şi sediile acestora.

În municipiul Călăraşi sunt aşteptaţi la urne 64.473 de persoane, la Olteniţa - 24.080 de persoane, la Lehliu-Gară - 5.417 de persoane, la Fundulea-  5.310 de persoane, iar la Budeşti - 5.739 de persoane. Votul poate fi exprimat în orice localitate, la orice secţie de votare, indiferent de domiciliul electorului. În acest caz, votantul va fi trecut pe listele suplimentare de la secţiile de votare.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Călăraşi, voce unică:

Ministerul Administraţiei şi Internelor a constituit în fiecare judeţ al ţării centre de comunicare, desemnând un purtător de cuvânt „voce unică“ în perioada premergătoare şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European, din data de 25 mai 2014.

În perioada alegerilor europarlamentare, comunicarea se va realiza în baza principiului „vocii unice”, fiind desemnat în acest sens, cu avizul Centrului de Comunicare al M.A.I., purtătorul de cuvânt al I.P.J. Călăraşi – inspector principal de poliţie Ramona Tudor.

La nivelul judeţului Călăraşi s-a constituit Centrul de Comunicare Judeţean din care fac parte purtătorii de cuvânt ai poliţiei, jandarmeriei, situaţii de urgenţă, poliţie de frontieră, cu sprijinul comunicatorului instituţiei prefectului.

Vă mai recomandăm:

Adevărul Live: pro şi contra boicotării alegerilor europarlamentare

Europarlamentare 2014 - nu ştii cu cine să votezi? Trei teste online te vor ajuta

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor

Voturi, nu Like-uri

Algoritmul din faţa buletinului de vot şi de ce greva cetăţenească nu e o opţiune

Boicot... prin vot

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite