Debitul Dunării, în creştere uşoară până la valoarea de 4.500 metri cubi/secundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debitul apelor Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere uşoară în următoarele zile, până la valoarea de 4.500 metri cubi/secundă (mc/s), situându-se însă sub media multianuală a lunii iulie de 5.350 mc/s, potrivit prognozei publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, în intervalul 18 - 25 iulie, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere uşoară în primele două zile, până la valoarea de 4.300 mc/s, relativ staţionar în jurul acestei valori în următoarele trei zile, apoi în creştere uşoară până la valoarea de 4.500 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând ultimele zile ale intervalului, când vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia - Corabia, relativ staţionare pe sectorul Tr. Măgurele - Olteniţa şi în scădere pe sectorul Călăraşi - Tulcea.

Pe de altă parte, prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, în perioada 19 - 25 iulie, arată că în prima parte a intervalului debitele medii zilnice vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagarii pe râurile din vestul, sud-vestul, nordul, centrul ţării şi zonele montane şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

"Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, în special pe unele râuri din nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei şi vestul Carpaţilor Meridionali, datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, de scurtă durată şi cu caracter torenţial", avertizează hidrologii.

În partea a doua a intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul, sud-vestul, nordul şi centrul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare.

Potrivit INHGA, pe râul Prut nivelurile se vor menţine peste Cotele de Apărare, pe sectorul aval Fălciu, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară.

Vă recomandăm şi:

Debitul Dunării, în scădere şi săptămâna viitoare, cu valori de 3.600 mc/s

INHGA: Debitul Dunării, în scădere până la 4.600 mc/s în următoarele zile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite