Cum ne hidratăm iarna. Ce păţim dacă nu bem suficientă apă şi care sunt semnele unor pierderi de lichide din corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sănătatea fizică şi mentală ţin de o hidratare corectă. În zilele toride, organismul are nevoie de şi mai multe lichide. Nici iarna însă nu trebuie să neglijăm acest aspect. Dacă nu ştim să recunoaştem semnele unei pierderi de apă din corp şi să luăm măsurile necesare, starea ni se poate agrava.

 Specialiştii vorbesc despre câteva semnale de alarmă pe care le primim atunci când trebuie să suplimentăm aportul de lichide. "Este suficient să pierzi  2% din apa pe care o conţine corpul tău pentru a te simţi deshidratat.
 

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului se asociază cu o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, dureri de cap, ameţeală şi, în unele cazuri, cu amorţeala unuia dintre membre. Multe persoane confundă această stare cu oboseala normală provocată de suprasolicitare şi de stres şi încearcă să o combată cu ajutorul cafelei. Cafeaua, alături de alcool şi de băuturile carbogazoase, deshidratează suplimentar organismul", explică dr. Daniela Stan, medic de familie. 

Dacă se ajunge la o pierdere de 10-15% din volumul corporal de apă, apar spasme musculare, pielea are aspect uscat şi îşi pierde elasticitatea (atunci când o apeşi cu degetul îşi revine greu la poziţia iniţială), vederea se înceţoşează, transpiraţia şi nevoia de a urina scad considerabil şi se pot instala confuzia şi starea de delir. La pierderi de peste 15% din cantitatea de apă, viaţa nu mai este posibilă.

Setea se instalează mai greu

Când e frig afară, setea se instalează mai greu, iar cei 2 litri de apă nu ajung în fiecare zi în organism. Există câteva trucuri pe care le putem încerca iarna pentru a asigura organismului aportul optim de lichide.

1. Bea un pahar mare de apă imediat ce te trezeşti! Este excelentă pentru sănătate: curăţă colonul, elimină toxinele din sânge, reduce nivelul stresului din organism şi ajută la pierderea în greutate. 

2. Consumă alimente care conţin apă: castravetele, ardeiul gras, ţelina, spanacul, grepfrutul, ridichiile sunt surse bogate de apă. De exemplu, un kilogram de portocale poate înlocui 1 litru de apă, iar în plus au vitamine, minerale şi fibre. 

3. Ceaiurile dau un plus de savoare. Prepară-ţi-le cu zeamă de lămâie sau portocală şi cu puţină miere. Bea un ceai de minim 3 ori pe zi, încet, savurând aroma fructelor.

4. Şi laptele oferă hidratarea corespunzătoare. Mai mult, cu ajutorul a 1-2 căni cu lapte zilnic mai poţi câştiga şi vitamine, calciu şi alte minerale. 

5. Ciorbele sau supele fac minuni. Sunt ideale iarna: conţin apă, proteine, legume, minerale şi vitamine. Te feresc de răceală şi gripă şi îţi hidratează organismul. Începe masa de prânz sau de seară cu o supă caldă cu legume şi verdeţuri.

Vă recomandăm şi:

Alimentul-medicament. Ce conţin cireşele, fructele care întăresc imunitatea şi ne scapă de toxine, cui sunt indicate

Cât rău ne pot face unele plante-vedetă. Cui sunt interzise arnica şi echinacea, excelente antibiotice naturale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite