Cum faci cele mai bune jumări. Reţeta preparatului gustos, cât de groasă se taie slănina pentru prăjit
0Jumările, făcute din slănină prăjită după tăierea porcului, sunt un deliciu. Reţeta gustosului aperitiv o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Mod de preparare:
Slănină proaspătă, fără şorici, dar cu câte o şuviţă de carne rătăcită ca o cărare pierdută; sare. Se taie slănina, bucăţi de aprox. 4/4 cm. Într-o cratiţă de fontă groasă se încinge puţină untură. Se pun bucăţile de slănină la foc, la început cu apă, sã se încingă pânăla miez; se lasă să se prăjească până se fac aurii peste tot (mai închis, aşa, ca aurul turcesc).
Când s-au rumenit bine, se scot şi se presează tare, uşor sau deloc, după poftă şi plăcere, aşa fierbinţi, să iasă grăsimea lichidă. Ce rămâne se sărează şi astea-s jumările! Care jumări merg cu ceapă, pâine de casă, ţuică fiartă şi un vin rece sec, nota regretatul gastronom.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Viaţa de după vaccinare: Ce putem face şi ce nu? Epidemiologii au descris noua realitate