Concurenţă. 281 de candidaţi se "bat" pe 48 de locuri vacante în Poliţie
0Concurenţă mare pe posturile scoase la concurs de IPJ Călăraşi. 281 de candidaţi şi-au depus dosarul pentru a fi angajaţi în rândul oamenilor legii, pentru cele 48 de posturui vacante scoase la concurs.
Cei mai mulţi candidaţi sunt pentru posturile de poliţie din Roseţi, Dichiseni, Chirnogi, Dorobanţu, Grădiştea, Mănăstirea, Perişoru, Săruleşti, Ulmeni. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a demarat procedura de angajare din sursă externă în vederea completării deficitului de personal existent. Proba test va consta în 60 de întrbări de tip grilă.
După parcurgerea şi promovarea evaluării performanţei fizice, candidaţii la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de agenţi prin încadrare din sursă externă vor susţine proba test scris, ce va consta într-un test de tip grilă, elaborat de către Comisia de concurs din cadrul IGPR din tematica şi bibliografia recomandată, având ca scop verificarea cunoştinţelor de specialitate pe care le candidaţii şi va avea loc la data de 14 aprilie.
Test grilă cu 60 de întrebări
Testul constă în 60 de întrebări, cu trei variante de răspuns din care doar una este corectă. Fiecare răspuns corect va fi apreciat cu 0,15 puncte, iar la punctajul final se adaugă un punct din oficiu, obţinându-se nota la testul scris. Durata de rezolvare a testului este de 3 ore, începând cu ora stabilită în graficul de concurs.
Pentru a fi declarat „admis”, candidatul trebuie să obţină minimum nota 7,00. Candidaţii care nu au obţinut minimum nota 7,00 vor fi declaraţi „respins”.
Ora şi locul unde se va desfăşura proba test scris se vor stabili, în funcţie de numărul candidaţilor, şi se vor comunica acestora prin postarea unui anunţ ulterior pe pagina de Internet a Poliţiei Române, www.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs (adresa http://www.politiaromana.ro/ ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs), precum şi la avizierul şi pe pagina de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi. Nota finală reprezintă media notelor obţinute la proba de evaluarea a performanţei fizice şi la proba test scris.
Cum se face departajarea
Sunt declaraţi „admis” la concurs candidaţii care au fost declaraţi „admis" la toate probele concursului în ordinea descrescătoare a notei finale, în limita posturilor pentru care s-a organizat concursul, potrivit opţiunii formulate, după cum urmează :
- în situaţia în care candidaţii au concurat pe un singur post, este declarat „admis” candidatul care a fost declarat „admis” la toate probele concursului şi a obţinut nota finală cea mai mare, dintre candidaţii înscrişi pe post;
- în situaţia în care candidaţii au concurat pe mai multe posturi din cadrul aceleiaşi structuri, sunt declaraţi „admis”, în ordinea descrescătoare a notei finale, candidaţii care au fost declaraţi „admis” la toate probele concursului şi au obţinut notele finale cele mai mari, în limita posturilor vacante din structură, potrivit opţiunii formulate de către aceştia.
În situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă finală aceştia vor fi departajaţi prin aplicarea succesivă a următoarelor criterii:
a) nota la proba test scris;
b) nota la proba de evaluare a performanţei fizice, dacă au aceeaşi notă la proba scrisă;
c) nota la bacalaureat, dacă au aceeaşi notă la proba scrisă şi la proba de evaluare a performanţei fizice;
d) nota la interviul pe subiecte profesionale, pe baza aceloraşi tematici şi bibliografii stabilite pentru testul scris, dacă după aplicarea criteriilor de departajare prevăzute la lit. a) - c), doi sau mai mulţi candidaţi sunt la egalitate. Interviul, ca şi criteriu de departajare, se susţine în termen de cel mult 3 zile de la data expirării termenului de soluţionare a contestaţiilor, pe baza aceleiaşi tematici şi bibliografii stabilite la testul scris.
Vă recomandăm şi:
Poliţia face angajări. Cine şi în ce condiţii se poate înscrie la concurs