Cele mai folosite metode de escroci. Care sunt cele naive poveşti pe care le spun, sfaturi de la poliţişti ca să nu fii înşelat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele mai multe cazuri, infractorii cad în plasa poliţiştilor FOTO Adevărul
În cele mai multe cazuri, infractorii cad în plasa poliţiştilor FOTO Adevărul

Două metode de înşelăciune care presupun pătrunderea în locuinţă şi distragerea atenţiei proprietarului, timp în care un complice sau mai mulţi scotocesc prin casă, dau bătai de cap oamenilor legii. Pentru siguranţa dvs.şi a bunurilor, nu invitaţi străini în locuinţă şi nu vă lăsaţi amăgiţi de cei care vă oferă chilipiruri, atrag atenţia poliţiştii.


În cazul metodei Pomana, vizitatorii, îmbrăcaţi în haine de doliu, închise la culoare, se prezintă la uşă, cu produse alimentare pe care pretind că le oferă pentru pomenirea unor morţi.

Cei care folosesc metoda de înşelăciune Promoţia îi îmbie pe cei care le deschid uşa cu produse ieftine, alimentare ori obiecte de igienă, ştiind că au posibilitatea de a pleca cu valori mult mai mari. De cele mai multe ori au la ei şi pliante care să le susţină povestea.

Cum decurge povestea

„În ambele cazuri, în timpul discuţiei, unul dintre vizitatori distrage atenţia proprietarului, fie printr-o poveste impresionantă cu privire la moartea celui pentru care dă pomana, fie cere voie să meargă la toaletă ori cere un pahar cu apă sau se oferă să îi arate proprietarului calităţile produsului oferit la promoţie, totul pentru a permite complicelui să acţioneze nestingherit în casă.

Escrocii cunosc locurile în care proprietarii au obiceiul de a ţine banii ori obiectele de valoare, cum ar fi bibliotecile ori sertarele şi acţionează rapid, fără a depăşi timpul alocat unei pretinse vizite la toaletă, de exemplu, şi dispar fără urmă”, avertizează poliţiştii.

De obicei, infracţiunile sunt săvârşite de femei, dar cu complicitatea unor bărbaţi care le aşteaptă afară. Aceştia mizează pe empatia şi credulitatea victimei.

Pentru a nu fi victime ale acestui gen de inşelăciuni, poliţiştii oferă câteva sfaturi:

1. Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse promoţii, pomeni, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!   

2. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi!   

3. Păstraţi banii, valorile şi documentele în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavostră şi nu divulgaţi aceste informaţii altor persoane.   

4.Nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite de persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavostră.

5.Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii.   

6.Analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi puneţi cât mai multe întrebări pentru a verifica veridicitatea lor.

7.Reţineţi semnalmentele vizitatorilor, precum şi alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau apelaţi numarul unic de urgenţă 112 în cel mai scurt timp posibil pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat!
 

Vă recomandăm şi:

Cum au fost păcăliţi mai mulţi bătrâni prin metoda "Accidentul". Reţeaua de escroci acţiona din penitenciar

Înşelăciune record prin metoda „accidentul”: o bătrână din Alba Iulia a plătit 80.000 de lei unui fals avocat

Autoarea unei înşelăciuni prin metoda "accidentul" a fost prinsă de poliţişti

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite