Cea mai uşoară reţetă: cum faci o plăcintă gustoasă şi sănătoasă cu dovleac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bună în zilele friguroase, plăcinta de dovleas este un desert ieftin, uşor şi foarte sănătos. Tradiţionalul dulce se prepară rapid, mai ales dacă sunt respectaţii paşii din reţeta lui Radu Anton Roman, maestrul bucătăriei româneşti.


Autorul celei mai importante lucrări a gastronomiei o numeşte în cartea sa ““Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia),  “un fel de tarta ialomiţeană, parfumată şi fragedă, mai ales când e caldă”.

Ingrediente:

1 kg făină
3 ouă + 1 ou de uns
400 g zahăr
1 nucă de drojdie
1 ceaşcă mare cu lapte
3 linguri smântână
1 castron cu dovleac ras
1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava
miroase bune: zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie,
mirodenii dupa gust.

Mod preparare:
•    Se desface drojdia în lapte cald şi smântână
•    Se freaca untul cu zahăr până spumă se face, apoi se adaugă ouale, drojdia cu lapte şi smântână
•    După ce s-au amestecat, se adaugă făina, ceva miroase şi se frământă cât de bine; se lasă să respire
•    Se unge o tava cu unt
•    Se întinde aluatul foaie cât tava, cu pereâi cu tot, cât să învelească plăcinta
•    Se umple foaia cu dovleac, se închide ca un plic, se unge cu unt şi ou, se dă la cuptor, cu foc mic, cam o jumătate de oră.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Reţeta de storceag adevărat. Secretele delicioasei ciorbe pescăreşti care se mănâncă într-un singur loc din România

Cât de uşor se face mămăliga perfectă. Secretul deliciosului preparat naţional, cât o fierbi ca să poată fi tăiată cu aţa

Cum faci cel mai bun caşcaval pane. Secretul reţetei gustoase: de ce trebuie mâncată imediat brânza caldă

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite