Ce păţim când nu bem suficientă apă. De ce este periculoasă deshidrarea pe caniculă, de câte lichide avem nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de apă, foarte important pentru organism FOTO Shutterstock
Consumul de apă, foarte important pentru organism FOTO Shutterstock

Sănătatea fizică şi mentală ţine de o hidratare corectă. În zilele toride, organismul are nevoie de şi mai multe lichide. Dacă nu ştim să recunoaştem semnele unei pierderi de apă din corp şi să luăm măsurile necesare, starea ni se poate agrava.



Specialiştii vorbesc despre câteva semnale de alarmă pe care le primim atunci când trebuie să suplimentăm aportul de lichide pentru a face faţă tempeeraturilor ridicate. Este suficient să pierzi  2% din apa pe care o conţine corpul tău pentru a te simţi deshidratat.

Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului se asociază cu o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, dureri de cap, ameţeală şi, în unele cazuri, cu amorţeala unuia dintre membre. Multe persoane confundă această stare cu oboseala normală provocată de suprasolicitare şi de stres şi încearcă să o combată cu ajutorul cafelei. „Cafeaua, alături de alcool şi de băuturile carbogazoase, deshidratează suplimentar organismul", atrage atenţia dr. Camelia Truică.

Dacă se ajunge la o pierdere de 10-15% din volumul corporal de apă, apar spasme musculare, pielea are aspect uscat şi îşi pierde elasticitatea (atunci când o apeşi cu degetul îşi revine greu la poziţia iniţială), vederea se înceţoşează, transpiraţia şi nevoia de a urina scad considerabil şi se pot instala confuzia şi starea de delir. La pierderi de peste 15% din cantitatea de apă, viaţa nu mai este posibilă.

 Iată 3 dintre efectele pe care organismul le resimte atunci când nu are suficientă apă:

Piele uscată. Prima parte a corpului care va simţi consecinţele unei hidratări necorespunzătoare este pielea. Nu trebuie să o hrăneşti doar la exterior, cu creme, ci şi la interior, printr-un aport suficient de apă.

Poftă de zahăr. Când nu bei apă în mod regulat, ai senzaţia de foame, în special de alimente dulci. Dacă mai faci şi exerciţii fizice, fără un aport suficient de lichide la nivelul organismului, arzi glucide mai rapid decât de obicei şi vei simţi nevoia să devorezi o prăjitură sau o ciocolată.

Oboseală şi proastă dispoziţie. Starea de moleşeală care apare după-amiaza poate fi provocată de lispa de apă în organism. Când eşti deshidratat, presiunea sangvină scade, inima bate mai repede, sângele circulă cu greu până la creier şi muşchi, rezultatul fiind oboseala, durerile de cap, senzaţia de indispoziţie.

Berea şi cafeaua ne fac rău

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool  (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

“Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine. Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă- o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, explică dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Specialiştii ne sfătuiesc să avem grijă de persoanele dependente de noi(copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.  
“Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, atrage atenţia medicul.
 

Vă recomandăm şi :

Canicula pârjoleşte sudul României: cât de cald se anunţă în weekend. Ponturi pentru a suporta căldura mai uşor

Prognoza meteo: vreme de coşmar până pe 24 iulie, unde lovesc furtunile violente şi cât mai ţine canicula. Ce va fi la mare

Cum se anunţă vremea până la sfârşitul verii. Ce regiuni vor fi pârjolite de secetă, unde şi când va ploua cel mai mult

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite