Cât de uşor se face socata, băutura spumoasă, dulce-acrişoară. Reţeta sucului delicios, cu timpii de preparare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O băutură de sezon, spumoasă, dulce-acrişoară, se prepară în casele românilor de prin anii '80. Radu Anton Roman, celebrul gastronom, include în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, şi reţeta socatei. Sucul făcut din flori natural, cu zahăr, lămâie şi puţină drojdie e cea mai natural şi răcoritoare băutură primăvara. Mai mult decât atât, socul are şi proprietăţi terapeutice.

Ingrediente:
•    11 litri apă
•    10 g drojdie
•    5 lămâi
•    600 g zahăr
•    600 g miere
•    10 pălării de floare de soc (se pot pune şi flori uscate)
•    mirodenii, după gust: vanilie, scorţişoară, nucşoară

Mod de preparare
1. Într-un borcan de 12 litri se aşează pe fund florile de soc.
2. Lămâile se taie-n patru, se storc un pic peste flori, cojile se pun şi ele la suc, împreună cu mirodeniile.
3. Drojdia se desface în puţină apă şi se varsă în borcan.
4. Se dizolvă în apă zahărul şi mierea, apoi se adaugă florile.
5. Se umple borcanul cu apă şi se acoperă cu o farfurioară.
6. În 3-4 zile începe să fiarbă (între timp agită, din când în când zeama). După ce se limpezeşte, se trage în sticle, care vor fi bine legate. Se bea rece!

Diuretic, laxatic şi dezinfectant

Florile de soc sunt recunoscute pentru beneficiile miraculoase. Specialiştii spun că au proprietăţi sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, galactogoge, antiinflamatoare, uşor dezinfectante. Sunt indicate în obezitate şi menopauză. Ceaiul din flori de soc provoacă o transpiraţie abundentă, ajutând la scăderea temperaturii, este recomandat contra tusei în afecţiunile aparatului respirator: răceală, gripă, bronşită, ca şi în constipaţie.

Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică. Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural în obezitate. Pentru aceleaşi motive este recomandat şi în constipaţiile de natură nervoasă. Sub formă de extract slab alcoolic, florile de soc au proprietăţi antinevralgice.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum faci ciorba de perişoare perfectă, secretul gustului delicios. Reţeta celui mai popular preparat românesc

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite