ANI l-a găsit incompatibil. Fost consilier local, acuzat că votat şi a închiriat ilegal teren agricol din islazul comunei Şoldanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost consilier local din comuna Şoldanu a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate(ANI), după ce s-a constatat că a participat la adoptarea unei hotârâri apoi a închiriat 3 hectare de teren situat în islazul localităţii. Bucur a fost şi viceprimar al localităţii în perioada 2008-2012.



ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de cătreIon Bucur, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Şoldanu, din judeţul Călăraşi, în perioada 27 iunie 2012 - 31 octombrie 2013. În urmă cu două luni, şi actualul primar de la Şoldanu, Iulian Geambaşu a intrat în atenţia ANI, după ce s-a stabilit că lua bani şi de la Primărie, dar era şi agent al unei firme de asigurări.

Inspectorii de la ANI spun că în perioada exercitării mandatului de consilier local, Bucur a participat la deliberarea şi adoptarea hotărârii Consiliului Local al comunei Şoldanu privind aprobarea închirierii suprafeţei de 43,2542 ha teren arabil, aparţinând islazului comunei Şoldanu (teren aflat în domeniul privat al comunei şi administrat de Consiliul Local). Ulterior, acesta “a depus oferte în sensul participării la licitaţia publică cu strigare şi a încheiat trei contracte de închiriere, având ca obiect suprafaţa de 3 ha teren situat în izlazul Comunei Şoldanu, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75 şi art. 77, alin. (1), (2) şi (3) din Legea nr. 393/2004”.

Ce legi a ignorat alesul local

Astfel, fostul consilier a încălcat dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit căruia „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, dispoziţiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine […]”, şi dispoziţiile art. 77, alin. (1), (2) şi (3) din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „[…] consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii.

Conform ANI, în situaţiile prevăzute la alin. 1, consilierii locali […] sunt obligaţi să anunţe la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl au în problema respectivă. Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se consemnează în mod obligatoriu în procesul verbal al şedinţei”. La raportul întocmit de ANI, Ion Bucur a depus un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Vă recomandăm şi:

Şi primar, şi agent de asigurări. Edilul din comuna Şoldanu, declarat incompatibil de ANI

Vicepreşedintele CJ, declarat incompatibil de ANI. Cum poate pierde funcţia Bogdan Georgescu

Primarul Gheorghe Staiu, declarat incompatibil de ANI

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite