Alertă. Val de caniculă şi radiaţii ultraviolete periculoase în următoarele zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, radiaţiile ultraviolete vor atinge nivelul de alertă de 8,5 unităţi, nivel foarte periculos pentru sănătatea umană. Mai mult, un val de căldură sahariană loveşte ţara, iar temperaturile cresc brusc.


Bărăganul, cunoscut ca una dintre zonele cu cele mai ridicate temperaturi în timpul verii, nu se dezminte nici în aceste zile. Mercurul vor urca în termometre până la 31 de grade Celsius. Începând de duminică şi până joi, 10 iulie, se anunţă vreme deosebit de caldă.
Specialiştii avertizează că radiaţiile ultraviolete vor atinge nivelul de alertă de 8,5, iar acest lucru ne poate afecta serios sănătatea. Expunerea îndelungată la soare în aceste condiţii poate provoca afecţiuni grave ale pielii şi ale ochilor, precum cancerul de piele sau cataracta.


Maximele absolute înregistrate până în prezent au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi. La aceeaşi dată, în ţară, în judeţul Brăila s-au înregistrat 44,5 grade Celsius. În această săptămână, indicele de confort termic temperatură-umezeală(ITU) va depăşi în Bărăgan pragul critic de 80 de unităţi. Soarele dogoritor ne va chinui până la sfârşitul săptămânii.

Nu ieşiţi din case între 11.00 şi 18.00!

Disconfortul termic ne va da bătăi de cap. Cetăţenii sunt avertizaţi de medici să nu iasă din case, în intervalul 11.00-18.00, decât dacă este foarte importantă deplasarea. În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

Evitaţi alcoolul şi cafeaua!

„Nu consumaţi alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să se consume fructe şi legume proaspete: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, a declarat dr. Camelia Truică, medic primar epidemiolog din cadrul DSP Călăraşi.

Vă recomandăm şi:

Zi de vară autentică. La un pas de caniculă: maxime de 30 de grade Celsius

Vreme de coşmar. După ploi torenţiale şi furtună, vine canicula în Bărăgan!



 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite