VIDEO Spitalul Judeţean Buzău, în reţeaua unităţilor unde se pot face prelevări de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a devenit unitate medicală acreditată pentru prelevarea de organe. O echipă formată din doi medici va identifica posibilele cazuri de donatori, mai ales din rândul pacienţilor cu moarte cerebrală. Atunci când demersurile echipei sunt aprobate de familie, o echipă de specialişti din Bucureşti se va deplasa la Spitalul Judeţean, pentru a efectua operaţia de prelevare.

Medicii buzoieni spun că prin acreditarea spitalului buzoian, cresc şansele de salvare pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare a Agenţiei de Transplant. Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău va fi arondat Centrului de Transplant din Bucureşti, unitate de unde va veni şi echipa medicală de prelevare.

De coordonarea activităţii de transplant se va ocupa medicul urgentist Adrian Zoican, iar de identificarea potenţialilor donatori, medicul Victor Ioniţă, specialist în anestezie şi terapie intensivă. Echipa celor doi va identifica potenţialii donatori, unul dintre medici va contacta familiile celor aflaţi în moarte clinică pentru a obţine acordul pentru donarea de organe, apoi vor anunţa Autoritatea Naţională de Transplant. 

„Trebuie înţeles de la bun început că acreditarea unităţii sanitare pentru transplant nu înseamnă că pacienţii nu vor mai beneficia de tratament corespunzător pentru a fi menţinuţi în viaţă. Datoria noastră primordială va fi, ca şi până acum de îngrijire a pacienţilor şi de speculare a oricărei şanse pentru menţinerea lor în viaţă doar că, din păcate, vor fi un mic procent pe care nu îi mai putem ajuta iar când observăm că evoluţia pacientului se îndreaptă spre acest moment trebuie să anunţăm Agenţia Naţională de Transplant de apariţia unui posibil donator şi coordonatorul de transplant trebuie să contacteze familia care este singura care îşi poate da acceptul pentru această procedură”, a declarat medicul Victor Ioniţă. 

Echipa de transplant de la Bucureşti va ajunge la Buzău pentru prelevarea propriu zisă a organelor numai după obţinerea acceptului familiei potenţialului donator, prelevarea urmând să se facă cu girul medicului legist care decide care organe pot fi prelevate, mai ales în cazul unor accidente ori a altor evenimente care i-au pus viaţa în pericol potenţialului donator.  Potrivit procedurilor, familia donatorului beneficiază de finanţare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant pentru înhumare şi transport.

În urma activităţii de transplant, Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău îi vor fi decontate de către Agenţia Naţională de Transplant cheltuieli suplimentare, inclusiv cele cu menţinerea la parametri optimi pentru transplant a potenţialilor donator.

Organele prelevate la Buzău vor fi alocate pe criterii strict medicale, fiind dirijate către primitorul cel mai compatibil oriunde pe teritoriul ţării.

Citeşte şi:

„Marş pentru viaţă” în Buzău, pentru susţinerea adopţiilor

VIDEO Loc viran din Buzău, pe cale să devină groapa de gunoi a oraşului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite