VIDEO Pregătiri pentru codul portocaliu de viscol. Autorităţile din Buzău îndeamnă cetăţenii să nu plece la drum în această noapte
0Autorităţile din Buzău sunt în alertă după ce meteorologii au emis avertizare de cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a înştiinţat primăriile din judeţ despre înrăutăţirea condiţiilor meteo şi sarcinile ce revin pentru deszăpezirea tronsoanelor de drumuri comunale.
Firmele care au contracte cu Consiliul Judeţean au utilajele pregătite pentru intervenţie şi stocuri de material antiderapant dar şi de combustibil.
Avertizarea meteorologică de cod portocaliu este valabilă din a doua aparte a acestei nopţi până luni seara şi este valabilă pentru judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, precum şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa, şi Prahova.
În aceste judeţe cantităţile de precipitaţii vor depăşi izolat 40 – 50 l/mp, vântul va avea rafale de peste 70 – 80 km/h, viscolind şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
Autorităţile judeţene au decis ca în toate primăriile, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă să aibă serviciul de permanenţă. Mai mult decât atât la nivelul Instituţiei Prefecului s-a decis ca toate gravidele în ultimul trimestru de sarcină să fie transportate la maternitate.
Firmele care au contract de deszăpezire pentru drumurile naţionale care tranzitează judeţul Buzău au pregătite 59 de utilaje iar cele patru societăţi care trebuie să acţioneze pe drumurile judeţene au 63 de utilaje gata să intervină.
În bazele de unde pleacă utilajele de deszăpezire s-au făcut ultimele pregătiri pentru lupta cu troienele. S-au reparat defecţiunile, s-au încărcat nisipul şi sarea au fost umplute rezervoarele de combustibil.
Meteorologii spun că este foarte posibil ca după miezul nopţii codul portocaliu să se transforme în cod roşu. În această situaţie autorităţile îi sfătuiesc pe toţi cei care intenţionează să se deplaseze în zonele vizate de atenţionările meteorologice, să renunţe la aceste deplasări sau să le efectueze numai dacă sunt absolut necesare, după informarea prealabilă asupra stării drumurilor.
De asemenea, conducătorii auto trebuie să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru astfel de situaţii (cauciucuri de iarnă, lopată, pături, carburant suficient etc.) şi să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie sau ale personalului administratorilor drumului.