VIDEO Mobilizare pentru salvarea ardeiului de câmp, afectat de o boală necunoscută. Specialiştii fitosanitari caută soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalele de alarmă trase zilele trecute de legumicultorii buzoieni şi specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au avut ecou. Angajaţi ai Unităţii Fitosanitare din Bucureşti şi Buzău s-au mobilizat şi au ajuns în zonele indicate ca fiind atinse de maladia ardeiului, pentru a preleva probe din plante, sol şi apă.

Titi Anton este unul dintre sutele de legumicultori din Mărăcineni care supravieţuiesc, de când se ştiu, din grădinărit. A renunţat să mai cultive ardei, deoarece ieşea numai în pierdere. 

Problema a început la jumătatea anilor 2000, când culturile de ardei şi gogoşari s-au uscat complet. 

”După Revoluţie încă mai erau suprafeţe mari cu ardei şi gogoşari. Boala asta pe care nu a reuşit nimeni să o trateze a distrus tot în fiecare an”, a declarat Titi Anton.

Plantele se usucă complet, chiar în perioada de recoltare. Pentru că nu s-a găsit leac pe parcursul mai multor ani, legumicultorii din Buzău au început să renunţe la această cultură.

După apariţia unei pete galbene în partea inferioară a tulpinii, în numai câteva zile planta se usucă, cu tot cu fruct. 

”S-a schimbat apa pentru irigat, s-a stropit cu substanţe împotriva unor preupuse bacterii, am folosit seminţe din diverse zone, dar tot degeaba. E ceva în aer, în pământ, vreo boală despre care nu ştim nimic”, crede Sandu Buzdugă, legumicultor din Potoceni.

Boala care distruge ardeiul din câmp afectează şi fermierii care deţin exploataţii moderne. Mircea Tatu, un legumicultor din Cochirleanca, se gândeştesă renunţe la culturile de ardei din câmp şi să rămână numai cu cele din solarii.

”Diferenţele sunt uluitoare. Un ardei din solar este de trei ori mai mare şi viguros. În câmp, nu mai facem nimic”, spune Mircea Tatu.

În urma semnalelor de alarmă trase de legumicultorii care s-au săturat să contabilizeze pierderi uriaşe la culturile de ardei, echipe de specialişti ai Unităţii Fitosanitare din Bucureşti şi Buzău au ajuns în această săptămână în Buzău, pentru a preleva  probe din mai multe grădini în care ardeiul este în mare parte uscat. 

Fermierii speră să primească rapid soluţiile care să-i ajute la salvarea ardeilor cultivaţii pe câmp.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite