VIDEO Cum a fost marcată Ziua Drapelului Naţional în Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr redus de oameni au fost prezenţi la ceremonia militară şi religioasă organizată astăzi în centrul oraşului. Au spus prezent doar oficialitati locale, reprezentanţi ai Armatei şi ai Ministerului de Interne, dar şi câtiva trecatori aflati in centrul orasului.

La Buzău, la manifestarile dedicate Drapelului National au participat reprezentanti ai Diviziei 2 „Infanterie”, sefi ai administratiei publice, dar si cativa trecători. În acordurile Imnului National al Romaniei, drapelul a fost ridicat pe catargul din faţa Palatului Comunal.

Ca de fiecare dată, ceremonia organizată de Ziua Drapelului s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Deşi evenimentul s-a desfăşurat într-un anonimat aproape total, cei câţiva participanţi la manifestare au demonstrat că semnificaţia acestei zile nu le este străină.

Tricolorul românesc este sărbătorit astăzi în toată ţara. Ziua Tricolorului naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul Revoluţionar a decretat ca tricolorul să reprezinte principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnificînd verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.

Constituţia României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol naţional alături de stemă, sigiliu şi imn.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice.

Simbolistica culorilor drapelului este multiplă: “roşul sângelui eroilor şi martirilor români căzuţi pentru libertate se împleteşte cu galbenul holdelor, a bogăţiilor unui pământ binecuvântat de Dumnezeu, iar amândouă sunt completate şi întregite de culoarea albastru – semn al veşniciei şi al apartenenţei smerite la filonul spiritual creştin”, cele trei culori constituind în acelaşi timp şi ipostasuri ale unei treimi de unitate istorică şi geografică: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

Dincolo de încărcătura istorică şi heraldică, drapelul înseamnă şi respect pentru valorile naţionale, responsabilitate pentru trecut, prezent şi viitor, o perpetuă luptă şi străduinţă pentru păstrarea demnităţii şi mândriei de neam.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite