VIDEO Bătaie de joc pe bani publici. O şcoală nereabilitată complet a început să se deterioreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucată din tavanul unei şcoli, din localitatea buzoiană Valea Râmnicului, s-a prăbuşit. Din fericire, nu au existat victime, pentru că incidentul a avut loc pe timpul nopţii. Unitatea de învăţământ era reabilitată în proporţie de 65%, însă constructorul a sistat lucrările pentru că nu şi-a primit banii. Primăria localităţii pe raza căreia se află unitatea de învăţământ nu poate aloca bani pentru finalizarea construcţiei

Şcoala din satul Rubla a intrat în programul naţional de reabilitare în iulie 2008. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 940 de mii de lei. Constructorul, o firmă din Râmnicu Sărat, a primit în timpul lucrărilor peste 460 de mii de lei, bani daţi prin hotărâri de Guvern până în 2009, după recepţii parţiale. 

Deşi, conform devizelor executase cam 65 % din lucrarea la care s-a angajat şi  ar mai fi trebuit să încaseze încă 140 de mii de lei, banii nu au fost plătiţi nici până în ziua de astăzi. Între timp, însă, după ce a încasat aproape jumătate din valoarea de contract, constructorul a sistat lucrările.

Aşa se face că şcoala a funcţionat deşi nu prezenta garanţii pentru elevii care învăţau acolo. Zilele trecute, tavanul de pe holul şcolii s-a prăbuşit.

”Din cauza zăpezii din pod, tavanul s-a lăsat şi, pur şi simplu, a picat. Am avut totuşi mare noroc pentru că asta s-a întâmplat pe timpul nopţii şi astfel nu a fost pusă în pericol viaţa elevilor. Lucrările executate la şcoala Rubla nu au fost lucrări de foarte bună calitate şi nu au fost conservate fapt pentru care s-a produs acest incident”, ne-a declarat Simona Ilie, directoarea şcolii Rubla.

Şi în sălile de clasă situaţia este la fel de gravă. Primăria Valea Ramnicului, care administrează şcoala, are de plătit o sumă mare de bani către constructor şi până nu se achită de datorii nu poate investi în finalizarea lucrărilor.

”Primăria are de achitat nişte arierate către constructorul care de fapt aceste arierate sunt al Inspectoratului Şcolar, cel care a angajat lucrarea la timpul respectiv. Să vedem ce răspuns o să avem şi de la Consiliul Judeţean şi de la IŞJ, ca să putem demara lucrări din fonduri proprii, să terminăm lucrările, pentru că e păcat. Rămânând aşa şcoala, se duce de râpă”, a declarat Ioan Viorel Olteanu, viceprimar Valea Râmnicului.

În replică, Inspectoratul Şcolar susţine că nu poate decât să informeze Ministerul pentru că nu a angajat niciun fel de lucrări ca persoană juridică.

”Fac menţiunea că Inspectoratul Şcolar nu este parte în contractul cu firma ce a executat aceste lucrări, aşa cum nu este parte în niciun contract de reabilitare a vreunei unităţi şcolare. În cazul în care comisia de recepţie constată că lucrările nu sunt executate corespunzător, se aduce la cunoştinţa firmei, care în mod normal trebuie să remedieze aceste deficienţe. În ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor, iarăşi, nu stă în puterea Insp de a finanţa aceste lucrări. Noi doar putem transmite Ministerului faptul că există această situaţie şi pe măsura posibilităţilor să fie alocate eventual sume pentru terminarea acestor lucrări”, a spus Dumitru Ene, inspector general IŞJ Buzău.

În prezent, din cele peste 200 de unităţi de învăţământ care au intrat în proces de reabilitare, sunt finalizate lucrări la 15, unde se înregistrează arierate. Trei dintre unităţile şcolare sunt deja executate silit. Este vorba despre şcoala primară Lacu Sinaia, din comuna Amaru, Grădiniţa cu program Normal Robeasca şi Şcoala primară Zeletin, din comuna Cătina.

Lucrările la alte 56 de unităţi şcolare sunt în diverse stadii de execuţie. Dintre acestea, sunt opt şcoli executate silit de constructorii care au dat în judecată beneficiarii pentru recuperarea crean¬ţelor. În prezent, valoarea totală a arieratelor înregistrate ca urmare a unor lucrări de reabilitare executate la unităţi şcolare din judeţul Buzău este de 1.815.683 lei, din care 241.334 lei la cele finalizate deja.

Citeşte şi:

Grădiniţă cu program prelungit, în clădirea fostei administraţii a taberelor

Părinţii vor sta acasă în prima zi de şcoală a copiilor. Este iniţiativa unui parlamentar buzoian

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite