VIDEO Într-un sat de lângă Buzău, oamenii cară apa cu cârca, de la peste un kilometru distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Miron îşi ajută vecinii bătrâni cu transportul de apă
Nea Miron îşi ajută vecinii bătrâni cu transportul de apă

Localnicii din Cârlomăneşti, sat al comunei buzoiene Verneşti, cară şi acum apă cu cobiliţa de la singura fântână care mai are apă potabilă. Oamenii sunt nevoiţi să meargă pe jos mai bine de un kilometru cu bidoanele agăţate de o bucată de lemn ca să-şi aducă apa necesară traiului de zi cu zi. Seceta şi canicula instalate în ultima lună în întreg judeţul le face viaţa un calvar pe care însă ei îl suportă neavând încotro.

Pentru tanti Elena fiecare strop de apă e poate mai preţios decât aurul. Strânge apa de ploaie într-un bazin ca să aibă ce da la animale. 

La cei 70 de ani ai săi drumul pe care îl face până la fântână pentru apa de băut e prea lung şi prea greu. S-a încovoiat de spate după ce toată viaţa a cărat apă cu cobiliţa.

Are noroc cu un vecin care îi mai aduce când şi când şi ei câte un bidon, atunci când picioarele nu o mai ţin să meargă singură. În localitatea Cârlomăneşti traiul zilnic înseamnă în primul rând drumurile către fântână. 

De dimineaţă se aduce apă pentru animale şi apoi pentru treburile casnice. ” De mic copil se cară apa cu spinarea, pentru nevoile noastre, pentru animale. E greu vara, pe căldură, dar şi iarna atunci când e zăpadă, noroi. Cu Dumnezeu înainte. Mai cărăm şi pentru bătrâni şi fac zilnic cam cinci, şase drumuri. Aduc cam 40 de litri la un drum”, spune Viorel Miron, localnic din Cârlomăneşti.

Şi pentru că este la mare preţ apa de la spălatul vaselor e folosită pentru udatul zarzavaturilor.

Satul Cârlomăneşti este situat la doar 15 kilometri de oraşul Buzău şi cu toate astea nu are reţea de apă potabilă şi canalizare. Acum este în derulare un proiect cu finanţare europeană care ar trebui să fie terminat în toamnă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite