Strugurel, primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a atacat sentinţa
0Buzoianul condamnat la un an închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost găsit şi a reuşit să facă apel la sentinţa Judecătoriei Buzău în termenul legal. În caz contrar, era nevoit să execute pedeapsa.
Strugurel Matei, 36 de ani, din comuna Greabănu, judeţul Buzău, se afla în luna aprilie internat la Spitalul Judeţean Buzău, la secţia Boli Infecţioase, fiind diagnosticat cu TBC.
Deoarece tuşea foarte rău, a fost dus de către medici la recoltarea probelor pentru coronavirus şi plasat într-un loc izolat în aşteptarea rezultatului.
Bărbatul nu a avut răbdare să aştepte rezultatul şi a fugit din spital de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, dar şi de teama de a nu fi închis într-un izolator.
Strugurel Matei a fost descoperit de oamenii legii în gara Boboc, comuna Cochirleanca, trei ore mai târziu. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Chiar dacă testul său pentru coronavirus a fost negativ, fapta a rămas.
Strugurel a fost condamnat, în lipsă, la 1 an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. El nu s-a prezentat la niciun termen, iar asta l-a costat.
“Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunităţii, care este o condiţie pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, a declarat Ştefan Boroş, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău.
Un ONG l-a căutat pe Strugurel Matei pentru a-i oferi sprijin. Bărbatul are handicap psihic, are domiciliul în comuna buzoiană Grebănu, însă mai tot timpul este plecat prin ţară. Strugurel nu a ştiut de procesul intentat, nu a venit la niciun termen şi nu a avut nici măcar avocat din oficiu.
Sursa Facebook
Bărbatul are acum şanse să scape de pedeapsa cu executare. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a anunţat că vrea să-l spijine pe buzoian în acest demers. Aceştia au lansat un apel pentru a-l găsi şi apoi să îl reprezinte.
”Prin Constituţie (articolul 13), statul român trebuie să asigure accesul la justiţie al tuturor persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilităţi. În acest sens, trebuiau luate nişte măsuri concrete, făcute adaptări procedurale specifice”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Centrului.
Buzoianul a fost găsit şi a fost ajutat să făcut apel la sentinţa care îl condamnă la închisoare cu executare. Apelul a fost înregistrat chiar înainte de Crăciun, pe 24 decembrie, în termenul legal de contestaţie.
Centrul de Resurse Juridice este un ONG care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.
”Cazul domnului M.S reprezintă imaginea incapacităţii statului de a asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale în România. Ne întrebăm cum i-au comunicat organele de cercetare penală faptele de care este acuzat, dar şi drepturile pe care le are, având în vedere că M.S. face parte dintr-o categorie de persoane vulnerabile?”, transmit reprezentanţii CRJ.
Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, instituţie în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate.
Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.
Strugurel Matei a plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat. Ulterior, el s-a stabilit la Grebănu, unde locuieşte familia sa, dar nici aici nu a zăbovit prea mult. Foarte probabil, după apel, a doua instanţă îi va da o condamnare cu suspendare.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Căsuţă ridicată în timp record de poliţiştii buzoieni pentru o familie cu şase suflete VIDEO