Noi focare de pestă porcină africană pe raza judeţului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci png

În cursul zilei de joi a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării, din localităţile Scurteşti, comuna Vadu Paşii, şi Gura Dimienii, comuna Beceni. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, a fost dispusă uciderea a doi porci în una dintre cele două gospodării, precum şi ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reunit  pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Datele şi informaţiile culese în măsura în care vor depăşi sfera ocupaţională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliţie judeţean Buzău pentru activităţi şi acţiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 7 focare din exploataţii non profesionale declarate în 6 localităţi respectiv; satul Mărgăriţi – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Paşii – Com. Vadu Paşii, satul Focşănei – Com. Vadu Paşii şi satul Scurteşti – Com. Vadu Paşii precum şi un caz la mistreţ pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni. 

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.

De asemenea, au fost introduşi porcii santinelă la nivelul a 3 exploataţii non profesionale, 2 din satul Amara - Com. Balta Albă, şi una din satul Mărgăriţi – Com Beceni

Porcii-santinelă în număr de 6 (şase) repartizaţi câte 2 (doi) în fiecare dintre cele 3 exploataţii non profesionale, vor fi cazaţi pentru o perioadă de cel puţin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, în cazul exploataţiilor din satul Amara - Com. Balta Albă şi 22.02.2019 în cazul exploataţiei din satul Mărgăriţi – Com. Beceni, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. 

Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor şi respectiv vor fi ridicate restricţiile sanitar veterinare.

Până la această data au fost despăgubiţi 2  proprietari din judeţ, valoarea totală a plăţilor fiind de 3300 de lei.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite