Legătura între sărăcie şi tulburările psihice ale copiilor. „Părinţii români nu mai au timp, nu mai au încredere în stabilitatea economică şi morală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: fitnesshospital.com
Sursa: fitnesshospital.com

Problemele socio-economice ale părinţilor sau modelele negative din spaţiul public au un impact major asupra copiilor şi tinerilor.

De la începutul acestui an, numai în Buzău, au trecut pragul cabinetelor de psihiatrie infantilă aproape 3.000 de copii. Numărul este extrem de mare, spune medicul psihiatru Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsihitrie Infantilă din Buzău, dat fiind şi faptul că ”românii s-au trezit şi au început să îşi aducă copiii la cabinet dacă observă anumite probleme”. 

O parte dintre copiii care sunt aduşi de mână la psihiatru au afecţiuni severe, de tip schizofrenie sau tulburare bipolară, însă de la an la an creşte ponderea celor care prezintă simptome ale unor tulburări de atenţie ori de conduită. 

”Dacă afecţiunile severe au o frecvenţă cvasiconstantă de peste secole, componenta genetică fiind foarte mare, la ADHD sau tulburări de conduită, unde îşi pune amprenta şi factorul socio-economic din familie, avem prezentări multe. Suntem trei doctori, doi mai vechi şi o doctoriţă mai nouă, care am ajuns la 2.828 de consultaţii de la începutul anului. Calculă, patru zile pe săptămână, şase luni, ajungem deci la 20 de consultaţii pe zi”, spune dr. Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsihitrie Infantilă din Buzău.

Medicii psihiatri buzoieni spun că, în prezent, unii copii de la cele mai fragede vârste nu mai interacţionează cu societatea şi, mai grav, încep să nu mai aibă sentimente. Cei afectaţi îşi manifestă diferit tulburările: unii devin foarte apatici şi sunt ineficienţi la şcoală, alţii devin agresivi ori comit cu mare uşurinţă mici infracţiuni.

image

Abuzurile din familie, alcoolismul unuia sau ambilor părinţi, alimentaţia precară îi afectează psihic pe micuţi. În cele mai multe cazuri, sărăcia, lupta pentru supravieţuire care le consumă adulţilor timpul şi energia, sunt factori care îi îndepărtează pe părinţi de copiii vulnerabili.

”Este un melanj de tulburări mai frecvente. Pe de o parte este ADHD-ul, deci tulburarea de atenţie şi de hiperactivitate. De asemenea, numărul de copii cu probleme de autism a crescut mult iar tratamentul acestora costă pentru că sunt programe speciale educaţionale şi enorma majoritate a cazurilor psihologii le acordă asistenţă în regim privat. Deci, trebuie nişte bani pe care mulţi părinţi nu-i au. Tulburările de conduită iarăşi au crescut ca frecvenţă, pentru că societatea aceasta este cam anomică. Părinţii nu mai au timp, nu mai au încredere în stabilitatea economică şi morală”, spune medicul Nicolae Enache (foto jos).
image

Dintre toate aceste afecţiuni, tulburările de conduită la copii au ajuns să fie în top, în urma unor efectuate de psihiatri în rândul infractorilor minori. Medicii cred că la unii copii acest aspect e oarecum justificat, sărăcia împingându-i pe minori să fure de nevoie. 

Pe de altă parte cei mai mulţi dintre minorii care săvârşesc fapte antisociale ajung în astfel de situaţii din cauza educaţiei şi atenţiei precare în familie şi în societate. "Ajung să dea în cap şi să fure pentru că aceasta este exemplul pe care îl primesc în familie şi din nefericire şi în societate. Surpriza neplăcută este că văd şi copii care provin din familii cu nivel economic mai ridicat, care săvârşesc astfel de fapte", a declarat psihiatrul Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsihitrie Infantilă din Buzău. 

Problemele părinţilor, lipsa banilor, au un efect negativ asupra tuturor grupelor de vârstă ale minorilor. ”Când tu eşti tensionat, ca părinte, te dau afară de la serviciu sau ai un salariu destul de modest, pierzi interesul pentru copil. Se ştie că la ţările sărace mâncarea are o vlaroare mare iar când omul vede că nu îşi poate permite să cumpere alimente şi lucruri mai bune e clar că nu mai are chef de învăţat şi ajutat copilul la învăţătură. Există o piramidă a lui Maslow în care la bază sunt nevoile elementare, începând de la respiraţie, alimentaţie, apă şi aşa mai departe”, spune medicul buzoian.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite