Instinct de salvator. Pompierul Viorel Avram a salvat de la înec un copil căzut în heleşteul din Parcul Crâng

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un puşti nu mai mare de 8 ani se bucură în continuare de copilărie datorită unui pompier. Băiatul se plimba duminică seara cu bicicleta, pe marginea heleşteului din Parcul Crâng, şi a căzut în apă după ce s-a dezechilibrat. Soarta l-a adus în apropiere de locul incidentului pe Viorel Avram, un pompier care, în timpul său liber, îşi plimba fetiţa pe aleile parcului.

Viorel Avram îmbracă doar de şapte ani uniforma Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu”, din Buzău. Au fost ani trăiţi la intensitate mare, care au lăsat amprente în personalitatea sa. Meseria de salvator i-a modelat în bine caracterul, dovadă fiind şi gestul pe care tânărul l-a făcut, din instinct, atunci când destinul i-a scos în cale proba vieţii.

Ezita să iasă la plimbare însă „ceva” l-a făcut să meargă în parc

Plutonierul major Viorel Avram locuieşte în satul Sudiţi, comuna Poşta Câlnău, împreună cu soţia şi fiica lor, de numai un an şi o lună. În weekend-urile libere, obişnuieşte să îşi aducă familia în oraş, la plimbare prin Parcul Crâng. „Duminică, mi-a spus soţia că îmi calcă o cămaşă înainte să ieşim însă i-am spus că nu e nevoie, pentru că nu vreau să mai merg, de oboseală. Aveam de gând să le trimit cu fratele meu şi cumnata iar eu să stau acasă. La un moment dat, brusc, mi-a venit cheful de plimbare, mai ales că soţia tot insista să merg. A fost ca un impuls interior”, povesteşte pompierul.

Viorel Avram îşi aminteşte că, în jurul orei 19.30, în timp ce îşi plimba fetiţa cu căruciorul pe marginea heleşteului, a auzit strigăte de ajutor dinspre pontonul cu hidrobiciclete. A văzut agitaţie pe mal, apoi, din instinct, a fugit pentru a da o mână de ajutor celui aflat la ananghie, indiferent de ceea ce urma să facă. „Auzeam două femei cum strigau disperate după ajutor. Într-o fracţiune de secundă, am analizat opţiunile, ştiam că soţia şi fratele meu sunt puţin în urma mea, deci puteam lăsa căruciorul din mână câteva minute. Aşa că, am fugit spre ponton iar când am ajuns acolo, mi-au spus oamenii că un copil de vreo şapte, opt ani, căzuse în apă. Se plimba cu bicicleta şi a intrat cu o roată într-o balustradă, după care a plonjat în apă cu capul în jos. Eu mai fusesem la înecaţi şi ştiam că mai ies la suprafaţă, însă copilul ăsta nu mai dădea niciun semn de viaţă”, îşi aminteşte Viorel.

Se pregătea să se arunce după înecat însă, la un moment dat, a observat o pată de culoare închisă pe fundul apei. „Am fost ţinut de picioare şi m-am aplecat peste mal, în apă. Am intrat cu capul, până la brâu, şi am reuşit să îl apuc pe băiat ca să îl aduc la suprafaţă. Nu mă aşteptam să fie atât de dificil să îl smulg dintre algele crescute pe fundul apei. Când l-am scos, puştiul era plin de vegetaţie, nu respira, aşa că l-am ţinut cu picioarele în sus şi şi-a revenit după ce i s-a scurs toată apa din plămâni. Două minute a durat toată operaţiunea şi cred că dacă mai întârziam un pic, nu se mai putea face mare lucru pentru salvarea lui, pentru că băiatul se prinsese între alge”, povesteşte salvatorul.

Viorel spune că, după un minut, cât a durat manevra de resuscitare, copilul şi-a revenit şi a început să întrebe dacă mai trăieşte. Apoi, i-a spus salvatorului său că era cu părinţii prin parc, dar că îi lăsase în urmă. „Imediat au sosit şi părinţii băiatului, oameni la vreo 40 de ani, foarte speriaţi. Tatăl şi-a mustrat băiatul apoi a vrut să îmi dea bani, ca recompensă. Am refuzat şi i-am spus doar să aibă mai multă grijă de copil. A venit şi fratele meu care m-a ajutat să scot şi bicicleta din apă. M-au felicitat mulţi oameni însă pentru mine cea mai mare satisfacţie a fost că l-am salvat pe cel mic. Nici nu-i ştiu numele, nici pe cele ale părinţilor, dar nu mai contează”, spune Viorel Avram.

Heleşteul din Crâng, pericol pentru copii

Viorel Avram nu-şi putea închipui niciodată că în heleşteul din Parcul Crâng se poate muri prin înec. „Apa nu are mai mult de un metru şi jumătate adâncime dar cred că băiatul s-a zbătut şi s-a prins în vegetaţia acvatică. Probabil că s-a şi pierdut, pentru că a ajuns în apă cu capul înainte, bicicleta peste el, iar în apă era dezorientat. Probabil că de acolo i-ar fi fost greu să iasă şi unui înotător cu ceva experienţă. Mulţi mi-au zis că de acum înainte o să fie mai prudenţi când îşi plimbă copiii pe malul lacului”, spune pompierul.

Viorel Avram are 36 de ani şi lucrează din 2007 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu”, din Buzău. Este şofer pe maşini de intervenţie iar luni dimineaţă, când a intrat în tură, i-a povestit unui coleg de întâmplarea din ziua precedentă. „E un băiat foarte modest şi nu ar fi spus niciunui superior despre fapta sa. La urechile comandantului s-a ajuns abia după-amiază, din vorbă în vorbă, totul plecând de la o simplă discuţie între colegi, în curtea unităţii. A fost felicitat de toată lumea iar el aproape că era jenat”, spune Marius Sârbescu, coleg cu subofiţerul Viorel Avram.

În cei şapte ani de muncă în uniforma de pompier, Viorel Avram a participat la numeroase misiuni, atât la stingerea unor incendii, cât şi de căutare şi salvare. A mai scos oameni din apă, însă, din păcate, niciunul nu mai era în viaţă. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite