Gyros de pui cu sos Tzatziki. Cum se găteşte mâncarea delicioasă de tip fast-food preluată de la bucătarii din Salonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Gyros-ul de pui este un preparat al bucătăriei elene săţios, uşor de gătit, cu un gust proaspăt. Este una dintre cele mai sănătoase variante dintre meniurile de tip fast-food cu origini balcanice.

În greacă, cuvântul gyro înseamnă viraj sau revoluţie. Este exact ceea ce reprezintă acest fel de mâncare tip fast-food, care câştigă tot mai mult teren la noi în ţară. 

Preparatul poate fi gătit cu carne de pui sau de porc. ”Gyros-ul este un preparat foarte popular în Grecia. Se vinde în special pe stradă, acompaniat de greek pita, o lipie rotundă, subţire şi pufoasă, încălzită pe grătar şi unsă din belşug cu ulei de măsline amestecat cu oregano şi puţin usturoi”, spune Chef Cristi Dobre.

Dacă vrei să-ţi potoleşti pofta de gyros cu Tzatziki acum, nu mai eşti nevoit să îl cumperi de la rotiseria din oraş, întrucât Chef Cristi Dobre, bucătar specializat în Grecia şi Cipru, te învaţă să îţi faci propriul gyros cu pui, la tine în bucătărie. 

Gyros-ul este un preparat răspândit în multe ţări din Europa, însă el îşi pierde din savoare şi din ingredientele de bază cu fiecare sută de kilometri distanţă de ţara de provenienţă. 

”Îl găsim în Cipru, care este în proporţie de 90% asemănător dar din moment ce ne îndepărtăm călătorind în ţări ca Anglia, Suedia ori Germania numai denumirea o mai găseşti, cea de Gyros, de multe ori servindu-se în cu totul altă ipostază. Din fericire pentru mine, lucrând cu bucătari greci am preluat o reţetă foarte bună de gyros, originară din Salonic, pe care o prezint mai jos”, spune bucătarul buzoian.

Pentru MARINARA avem nevoie de:

1.5  kg de pulpe dezosate 

5 linguriţe de usturoi pisat

4 lingurite de oţet alb

5 linguri de zeamă de lămâie proaspătă

2 linguri de ulei de măsline 

5 linguri de iaurt

2-3 linguri de oregano uscat

2 linguriţe de sare fina 

1 linguriţă de piper măcinat

2 linguri de miere de albine

Într-un bol de plastic punem pulpele si adaugam toate ingredientele enumerate mai sus peste ele, amestecăm foarte bine şi ţinem la frigider pentru 12 -24 de ore.

image

Ingredientele pentru prepararea sosului Tzatziki: 

2 castraveţi daţi prin răzătoare şi storşi farte bine de zeamă 

250 grame de iaurt

1 linguriţă de mentă proaspătă, tocată sau uscată 

2 linguri ulei de măsline 

un căţel de usturoi pisat foarte bine

sare si piper, după gust 

După trecerea timpului de marinare, punem o tigaie largă la încins, la foc mic. Punem apoi o linguriţă de unt, adăugăm un rând de pulpe de pui, care trebuie întoarse pe ambele părţi.

”Fiecare pulpă de pui va fi tăiată felii subţiri, după care luăm lipia grecească, o ungem cu un mix preparat din timp, compus din ulei de măsline, puţin usturoi pisat, oregano după care o încălzim puţin pe grătar sau în tigaie. Punem în interior o lingură de sos Tzatziki, la alegere câteva frunze de salată, plus o feliuţă de roşie , carnea de pui şi încheiem cu inca o lingura de sos. Se mai poate face separarat o salată compusă din castraveţi, roşii, ceapa roşie tăiate cubuleţe pe care o putem  adăuga în interorul lipiei”, ne explică Chef Cristi Dobre.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite