Conducerea Arhivelor Naţionale Buzău cere anchetă pentru dezastrul de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cândeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Lăsată în paragină şi fără pază, arhiva Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cândeşti a fost complet distrusă. Reprezentanţii Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale au sesizat autorităţile judiciare după ce au văzut la faţa locului cum au fost lăsate la voia întâmplării toate documentele unităţii care aparţine de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Cândeşti, judeţul Buzău, este în paragina, iar arhiva a fost abandonată. Reprezentanţii Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale au sesizat autorităţile judiciare după ce au văzut la faţa locului cum documentele au fost lăsate la voia întâmplării. 

Unitatea, care aparţine de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, are şi un director, care ar putea răspunde penal pentru distrugerea arhivei. 

„Am avut o informare şi am mers acolo pentru a realiza o constatare. Acolo este o adevărată ruină. Arhiva a fost abandonată şi distrusă. Unitatea nu este desfiinţată, este subordonată Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice <Gh. Ionescu Şişeşti> Bucureşti. Directorul a explicat că nu a mai avut pază pentru clădire şi hoţii au devastat-o. Acolo nu mai există acoperiş, au rămas doar trei pereţi. Cu toate acestea directorul nu ne-a notificat. El era principalul responsabil. În urma constatării la faţa locului am făcut plângere penală pentru distrugere de arhivă”, a spus Anca Pororo, şefa Arhivelor Nationale Buzau.

Actualul director spune că, până în 2014, documentele tuturor foştilor angajaţi au fost păstrate cum trebuie. Apoi banii s-au terminat. Fără paznic, hoţii au dat năvală.

„În 2014, când nu am mai avut posibilitatea de a da salarii, am rămas fără angajaţi. Căutăm în continuare să vedem ce putem face, mă îndoiesc că vom reuşi, au trecut câteva ploi peste ele”, a declarat Costin Bardaş, actualul director al Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cândeşti.

Statiunea de Cercetare Pomicola de la Cândeşti s-a înfiintat in anii '60 si era una dintre cele mai mari din tara. Declinul ei a inceput in 2000, dupa ce multe din terenurile statiunii au fost retrocedate proprietarilor de drept.

Situaţia de la Cândeşti nu este singulară. Angajaţii de la Arhivele Naţionale au descoperit şi alte cazuri, la fel de grave, la firma “Sere şi Solarii” din Buzău. Firma şi-a mutat sediul la Galaţi, cu acte cu tot, fără a anunţa Arhivele Naţionale. 

Arhivele Naţionale ale României, denumite până în 1996 "Arhivele Statului", se ocupă de conservarea documentelor şi reprezintă principala instituţie de profil din România. La Buzău, Arhivele Naţionale ale României adăpostesc peste 6 km de documente.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite