Cele mai complicate probleme în sensul giratoriu. Când trebuie să semnalizeze şoferii care virează la prima în dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nerespectarea regulilor de circulaţie în sensurile giratorii este cauza celor mai frecvente tamponări. În mediul online au apărut intense dezbateri despre conduita şoferilor în sens giratoriu, părerile fiind împărţite chiar şi în rândul profesioniştilor.

Codul Rutier conţine două articole care se referă la sensul giratoriu. La Articolul 55 scrie că sensul giratoriu este o intersecţie dirijată, iar la articolul 57, aliniatul 4, că „în intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. 

Instructorii auto au însă grijă să le explice şoferilor tot pachetul de reguli privind circulaţia în intersecţiile cu sens giratoriu. Culmea este că nici între ei nu există unanimitate în privinţa regulilor.

Chiar şi pentru poliţişti, lipsa unui set complet de reguli clare privind conduita şoferilor generează dispute. Pe forumul politisti.ro a existat o dezbatere aprinsă între utilizatori cu privire la regulile de circulaţie în giratoriu. 

”Faptul că legea nu prevede clar decât obligaţia asigurării, nu înseamnă că este şi cea mai bună soluţie pentru toate situaţiile. Lăsată aşa, legea poate duce la interpretări şi blocări de trafic în giratoriu. După cum spuneţi aici, cel mai sigur din punct de vedere legal ar fi să ne încadrăm cu toţii pe banda din exterior (indiferent de locul unde vrem să ieşim) şi să aşteptăm ca cei care au avut ideea nefericită să intre spre centru să se oprească ca sa trecem noi ce de pe banda unu. Cu alte cuvinte, cei de pe interior se vor opri dacă vor să schimbe banda spre exterior pentru că e coloană pe banda din dreapta lor, blocând tot traficul din spatele lor, sau se vor învârti până se va elibera undeva banda unu suficient cât să faci trecerea în siguranţă”, este concluzia unuia dintre utilizatori, după vizionarea părerilor postate pe forum.

Explicaţia altui membru al forumului poliţiştilor este aceea că ”dacă ştii că trebuie să părăseşti giratoriul la a treia ieşire te încadrezi pe banda a doua şi imediat după a doua ieşire vei trece pe banda unu pentru a putea ieşi. Nu uita să te asiguri la trecerea de pe o banda pe alta!”.

morteci

Instructorul auto independent, Neculai Morteci, din municipiul Buzău, spune că deşi nu este clar explicată în lege, semnalizarea auto în sensul giratoriu este recomandată pentru că îi ajută pe ceilalţi conducători auto să ştie care este intenţia de deplasare. 

”La giratoriu e simplu chiar dacă în unele cărţi am observat că se explică greşit. Te încadrezi din timp în funcţie de ieşirea din sens. Pentru prima ieşire este recomandat să intri pe banda unu, pentru celelalte, se execută schimbarea poziţiei de mers, respectând toate regulile acestei manevre, asigurare, semnalizare. Semnalizarea este continuă, pentru a-mi arăta intenţia. De asemenea, este bine să respecţi benzile dinainte să pătrunzi în giratoriu şi să îţi menţii poziţia. Dacă intri pe banda de lângă axul drumului, normal te duci spre centrul intersecţiei şi apoi semnalizezi dreapta pentru ieşire”, spune instructorul buzoian Nicolai Morteci, instructor auto din Buzău.

Una dintre situaţiile delicate care le dau bătăi de cap şoferilor este în cazul în care cel încadrat pe prima bandă vrea să efectueze viraj la stângă, iar cel încadrat pe banda a doua vrea să meargă înainte. Atunci când cel de pe banda a doua vrea să iasă din sens se poate produce un accident.

Specialiştii spun că şoferul autovehiculului încadrat pe prima bandă este vinovat deoarece regulamentul spune că pentru a vira la stânga, şoferul trebuie să se încadreze pe banda din stânga, respectiv banda a doua. 

Are partea sa de vină şi celălalt şofer. Conducătorul auto încadrat pe banda a doua care doreşte să meargă înainte, deşi este îndreptăţit să facă acest lucru, trebuie să treacă pe prima bandă pentru a ieşi din sens, iar pentru această manevră trebuie să se asigure şi să semnalizeze. Astfel, el este vinovat pentru neasigurare la schimbarea benzilor de circulaţie.

”Sunt foarte mulţi care vin pe centrul drumului intră în intersecţie şi trec de pe banda de lângă axul drumului pe următoarea bandă deci nu îşi păstrează poziţia să circule spre centrul intersecţiei făcând ca cel care este paralel cu el obligat să fie nevoit să oprească. Acolo trebuie respectată poziţia. Eşti pe banda din dreapta semnalizezi dreapta la ieşire. Eşti pe banda din stânga, finalizezi spre stânga. Circuli spre centrul intersecţiei şi finalizezi spre stânga. Foarte mulţi îşi schimbă poziţia ori la ieşirea din giratoriu ori în intersecţie. Sunt oameni care aşa sunt învăţaţi. După ce ieşi din giratoriu, poţi trece de pe o bandă pe alta”, spune Neculai Morteci.

Conform regulamentului de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002), în intersecţiile în care nu există marcaje de preselecţie, pentru a vira la dreapta vă încadraţi pe partea dreaptă, la bordură sau acostament, pentru a vira la stânga vă încadraţi pe partea stângă, către ax, iar pentru a merge înainte vă puteţi încadra pe oricare dintre ele.

”Dacă vrei să virezi pe prima în dreapta, te încadrezi aproape de bordura din dreapta şi virezi. Dacă te duci pe a doua, a treia sau câte ieşiri sunt, ori să întorci, intri spre centrul intersecţiei. Ca să nu creezi probleme, când ajungi cu o intersecţie înainte de ieşirea ta semnalizezi dreapta şi păsăresşi giratoriul. Aici e clar că cel care intră după tine are obligaţia să te aştepte şi să îţi acorde prioritate”, spune instructorul auto din Buzău.

Sursa: proactivauto.ro

image

Recomandări pentru circulaţia în sensul giratoriu:

La apropierea de sensul giratoriu, observaţi din timp activitatea celorlalţi participanţi la trafic, semnele de circulaţie şi eventualele semafoare. Încadraţi-vă din timp pe banda corespunzătoare direcţiei pe care doriţi să o urmaţi.

Vă asiguraţi, semnalizaţi şi efectuaţi manevra de schimbare a direcţiei în timp util. Reduceţi progresiv viteza autovehiculului, din timp şi fără frânări bruşte.

Acordaţi prioritate autoturismelor care sunt deja în intersecţie.

În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi dreapta şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare.

Dacă viraţi la stanga, trebuie să semnalizaţi stânga şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.

Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima banda şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită.

Ieşirea din giratoriu este permisă doar de pe prima bandă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite