Ce vinuri se potrivesc la masa de Paşte. Toate bucatele specifice perioadei şi soiurile corespondente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există festin culinar de Paşte fără un pahar de vin care să antreneze simţurile. Este bine de ştiut că fiecare dintre bunătăţile pregătite pentru sărbători se asociază cu un anumit vin.

Sfatul specialiştilor în gastronomie este să alegem doar unul sau două vinuri pe care să le aşezăm pe masa de sărbătoare. 

Deoarece în centrul atenţiei vom avea fripturile de miel, cozonacii şi ouale roşii, nu ne va fi greu să alegem între un soi de vin roşu pentru felurile principale şi unul de vin dulce, pentru desert.

E bine de ştiut că vinul roşu se potriveşte cu felurile de mâncare din carne roşie., iar cu cât e mai grea combinaţia din meniu, cu atât e mai sec vinul.

Fiecare tip de carne se asociază cu un anumit vin. Carnea de miel poate fi bine asociată cu vinuri roşii seci, precum Feteasca Neagră,  Negru de Drăgăşani, Băbeasca Neagră, Cabernet Sauvignon.

Carnea de porc poate fi însoţită de un vin roşu, sec precum Feteasca Neagra sau Novac iar vita poate fi pusă în valoare de un vin rosu sec precum Feteasca Neagră, Shiraz, Novac sau Negru de Dragasani.

Carnea de pui este complimentată perfect de vinuri albe seci sau demiseci, aşa cum sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling, în timp ce carnea de curcan se potriveşte cu vinuri roşii seci precum Feteasca Neagră.

Peştele cere vinuri albe seci ca Chardonnay, Riesling, Fetească regală, Sauvignon Blanc. Se poate servi si un vin rosé sec sau demisec în combinaţie cu peştele.

Imagine indisponibilă

Vinul se armonizează bine şi cu celelalte mâncăruri gătite. Alegerea licorii potrivite depinde însă de elementele din meniul ales.

Preparatele pe bază de ouă, de exemplu, merg cu vin spumant. Sarmalele din carne de porc şi viţel se potrivesc perfect cu o Fetească Neagră sau cu un Pinot Noir.

Tocanitele se asociază de regulă cu vinuri seci, roşii, taninoase, din soiurile Fetească Neagră, Pinot Noir sau Shiraz. Gulaşul se potriveşte cu un vin roşu sec, de exemplu cu un Cabernet Sauvignon.

Varza călită, cu afumătură, se potriveşte cu un vin alb sec precum Pinot Grigio, Sauvignon Blanc sau Fetească Regală.

Pizza merge cu vinuri roşii seci, precum Pinot Noir Chianti, Fetească Neagră şi Merlot iar lasagna se serveşte cu vin roşu sec.

Fructele de mare se potrivesc cu vinuri albe seci ca Sauvignon Blanc, Fetească Albă, iar caviarul se asociază mereu cu şampania.

Brânzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci. Cele tari şi bine maturate merg şi cu vin roşu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

Desertul se îmbină cu vinuri albe şi rosé dulci sau demidulci, aşa cum sunt Tămâioasa Românească, Riesling, Chardonnay sau Busuioaca de Bohotin.

Imagine indisponibilă

”Pentru desert, recomandăm Tămâioasa de Pietroasele, care are un conţinut de zahăr de 300 de grame la litru, macerată şi fermentată în mediu natural, fără temperatură controlată”, spune Aurel Lupu, vinificator din Breaza, judeţul Buzău.

Deserturile merg în general cu vinuri dulci sau demidulci albe sau rosé si cu vinuri spumante.

Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească, Riesling sau Muscat Ottonel sunt cele mai potrivite pentru deserturi. 

Şi un vin roşu dulce merge cu unele deserturi, cele pe bază de ciocolată sau cafea. O prăjitură Tiramisu s-ar potrivit, de exemplu, cu un vin roşu dulce sau demidulce.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite