Ateliere pentru elevii romi: tinerii buzoieni învaţă meşteşugul confecţionării opincilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şcoala Brădeanu au fost confecţionate deja zeci de opinci
La şcoala Brădeanu au fost confecţionate deja zeci de opinci

Elevii de etnie romă din comuna buzoiană Brădeanu au privilegiul de a învăţa un meşteşug din ce în ce mai rar practicat în această zonă, acela al confecţionării opincilor din piele. Zece ateliere de creaţie vor fi organizate de Muzeul Judeţean, până în primăvara anului viitor, ca parte a unui amplu proiect dedicat lui Dumitru Dan, omul care a făcut ocolul lumii în opinci.

Primul atelier a fost organizat la sfârşitul verii iar un număr de 25 de copii de la Şcoala Generală Brădeanu, majoritatea din clasele gimnaziale, au început deja să descopere tainele confecţionării opincilor din piele, de la un experimentat meşter popular buzoian, Doina Muşat. 

Aceasta este cadru didactic şi iniţiatoarea colecţiei etnografice din satul Brădeanu, organizatoarea Simpozionului Naţional Adela Petre - tradiţii populare buzoiene, şapte ediţii (2008-2014). A participat la diverse festivaluri şi târguri meşteşugăreşti.

buzau

„Am încheiat un contract cu meşterul popular Doina Muşat, care realizează opinci şi, cu acest prilej, ne-am gândit că este bine venită organizarea unor cursuri care au rolul de a duce mai departe acest meşteşug pe cale de dispariţie. Acest meşteşug, prea puţin valorificat în prezent, va deveni unul atractiv pentru tinerii romi, care vor dezvolta abilităţi concrete, acest tip de activitate contribuind la sporirea gradului de incluziune socială a grupului - ţintă şi la o mai mare deschidere a populaţiei faţă de minorităţi. Nu copiii vor realiza opincile pentru acest proiect, ci meşterul popular. Cei mici doar vor lua lecţii de confecţionat”, a declarat muzeograful Mădălina Oprea, managerul proiectului.

Revitalizarea meşteşugului opincilor, care include tehnici tradiţionale aflate pe cale de dispariţie în zona Buzăului,  se numără printre obiectivele proiectului ”Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, implementat de Muzeul Judeţean Buzău. 

buzau

Atelierele meşteşugăreşti organizate au drept scop cunoaşterea, învăţarea şi promovarea unui meşteşug aflat pe cale de dispariţie în zona Buzăului, cât şi perpetuarea tezaurului meşteşugăresc tradiţional prin şi pentru noile generaţii. Organizatorii atelierelor urmăresc, mai precis, ca acest grup de elevi buzoieni să dobândească aptitudini, abilităţi şi competenţe în confecţionarea opincilor, să-şi însuşească tehnicile de confecţionare şi să cunoască materialele tradiţionale şi instrumentele necesare.

Ultimul atelier meşteşugăresc se va derula la sediul Muzeului Judeţean Buzău în ziua vernisării expoziţiei centenar, în luna aprilie 2016. După parcurgerea celor zece ateliere, elevii de etnie romă din Brădeanu vor fi capabili să transmită în mediul familial şi comunitar informaţiile şi tehnicile acumulate, spun organizatorii din cadrul Muzeului Judeţean Buzău.

buzau

Muzeul Judeţean Buzău a obţinut, pentru derularea proiectului ”Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, o finanţare nerambursabilă în valoare de 341.932,94 lei printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

În martie 2016 se vor împlini 100 de ani de la finalizarea călătoriei pe jos în jurul Pământului a lui Dumitru Dan, un eveniment important pentru istoria locală şi naţională şi foarte rar la nivel internaţional. Aniversarea acestui centenar va fi realizată într-un cadru festiv, vernisându-se cu această ocazie expoziţia dedicată Colecţiei Dumitru Dan, amenajată într-o sală a Muzeului Judeţean Buzău, din secţia de Istorie.

CITEŞTE ŞI

Fabuloasa călătorie în jurul lumii a lui Dumitru Dan, globe-trotter-ul în opinci care a intrat în Cartea Recordurilor

La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite