Aronia şi murele Navaho, culturi aduse în România, rezistente la schimbările climei
0Din ce în ce mai mulţi cultivatori de fructe de pădure aduc în ţară soiuri exotice, care să fie nu numai productive, gustoase şi aromate, ci şi rezistente la schimbările climatice. Soţii Dana şi Marian Tudor deţin lângă Buzău o întinsă plantaţie de zmeură şi mure, însă cultivă de câţiva ani şi aronia.
Aronia este un arbust originar din zonele aride ale Americii de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate şi apreciate pentru proprietăţilor lor terapeutice. Este uşor de cultivat şi de întreţinut în orice tip de sol.
S-a dovedit a fi un arbust rezistent la boli, pe care nu îl doboară nici frigul dar nici căldurile din ce în ce mai sufocante din ţara noastră.
„Aronia nici măcar nu o udăm tot timpul, nu avem picurare la ea, decât din când în când. Am observat că se simte bine la căldură, nu avem probleme cu ea”, spune Dana Tudor, fermier.
Fructele de aronia sunt mici, de culoare neagră sau roşie, în funcţie de specie şi au un gust amărui. Fermierii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulci. Un singur arbust poate produce 4-5 kilograme de fructe.
Dana Tudor Foto I.B.
Dana Tudor cultivă aronia printre butaşii de mure şi zmeură Foto I.B.
Un alt soi foarte rezistent la capriciile vremii, pe care femierul buzoian l-a adus în România, este murul Navaho. Butaşii cumpăraţi din Elveţia şi plantaţi în sol românesc produc mure cât nuca de mari, dulci, pline de vitamine şi minerale.
„Se adaptează climei şi solului nostru şi am reuşit să-i menţinem. Acum sperăm că nu vor creşte temperaturile mai mult, pentru că observăm că avem veri din ce în ce mai calde”, spune Dana Tudor.
Murele Navaho au dovedit deja rezistenţă la îngheţul din iarnă, dar şi la temperaturile foarte ridicate şi perioade lungi de secetă. Practic, vorbim despre o plantă care se dezvoltă în orice condiţii de mediu, cu intervenţii minore din partea cultivatorilor.