ADMITERE LICEU 2014 BUZĂU Adevarul.ro îi arată copilului tău la ce liceu poate fi repartizat în funcţie de media de la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care au dat examenul de Evaluare Naţională 2014 şi care vor fi repartizaţi prin calculator la liceu pe 15 iulie, pot să îşi dea seama, cu aproximaţie, la ce liceu vor intra în funcţie de notele pe care le-au luat la Capacitate 2014 cu ajutorul unei aplicaţii pe care o vor putea accesa pe adevarul.ro.

Absolvenţii de clasa a VIII-a pot să-şi calculeze la ce liceu au cele mai mari şanse să intre cu ajutorul unei aplicaţii marca admitereliceu.ro, care se va folosi de statisticile de la admiterea de anul trecut, ultimele medii de admitere de la fiecare liceu şi de notele pe care le-au obţinut la Evaluarea Naţională de anul acesta.

Ierarhia elevilor a fost publicată joi seara de Ministerul Educaţiei pe site-ul Ministerului Educaţiei, admitere.edu.ro.

Elevii pot să vadă unde se situează în clasamentul pe judeţ în ceea ce priveşte media dintre rezultatele de la Evaluarea Naţională 2014  (75%) şi notele din gimnaziu (25%), mai exact media de intrare la liceu, care le va decide soarta în următorii patru ani.

ACCESATI AICI APLICAŢIA PRIN CARE PUTEŢI VEDEA LA CE LICEU POATE FI REPARTIZAT COPILUL DUMNEAVOASTRĂ!

La nivel naţional, 82 de elevi au medii de admitere de 10, cei mai mulţi fiind din judeţul Olt.

Doar patru elevi din judeţul Buzău au reuşit performanţa să obţină la Evaluarea Naţională nota 10 pe linie. Un număr de 15 elevi din şcolile buzoiene au luat 10 la Limba Română, iar 93 au obţinut punctajul maxim la matematică.  Iniţial, ponderea pe judeţ a celor care au luat note peste 5 a fost de 71,95 %, mai mică decât cea de anul trecut.

După rezolvarea contestaţiilor, procentul de promovabilitate a crescut la 72,14 la sută. Un număr de 354 de elevi au contestat notele la Limba Română, iar după recorectare 202 note s-au modificat. La matematică, din cele 126 de contestaţii, 33 de medii au suferit modificări.

Buzăul are în topul primelor trei instituţii de învăţământ liceal două unităţi cu profil teoretic şi un liceu vocaţional, clasamentul fiind întocmit de inspectorii şcolari pe baza unor criterii de performanţă şi a mediilor obţinute, în ultimii ani, la admitere şi examenul de Bacalaureat. Pe primul loc se situează  Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu”, unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară, urmeaz Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău iar pe locul trei, Liceul de Artă ”Margareta Sterian”. 

Şi anul acesta bătălia pentru a obţine un loc la unul dintre aceste licee va fi acerbă.

Urmează repartizarea computerizată

De aici începe tot demersul admiterii în clasa a IX-a. În perioada 4-8 iulie, elevii şi părinţii vor completa fişele de înscriere cu primele licee pentru care optează, în funcţie de medie, de poziţia în ierarhie, dar şi de locurile disponibile pentru fiecare specializare. 

Ei trebuie să bifeze principalele licee vizate, în funcţie de specializarea dorită, dar şi şansele pe care le au analizând obiectiv media lor, locul în ierarhie şi ultima medie de admitere de anul trecut, strategie valabilă mai ales în cazul celor care vizează licee de top.

Admitere cu medii sub 2 la liceele slabe

Mai uşor va fi pentru elevii foarte slabi, care nici nu au dat Capacitatea, pentru că ei vor fi repartizaţi la final, pe locurile libere, şi cu medii chiar mai mici de 2, având în vedere că anul acesta Capacitatea reprezintă 75%, nu 50%, din media finală de admitere la liceu. Asta înb condiţiile în care anul trecut cea mai mică medie a fost aproximativ 3.

Pe 15 iulie va avea loc prima etapă a repartizării computerizate a elevilor, rezultatele urmând a fi publicate pe 16 iulie, tot online, pe admitere.edu.ro.

Apoi, între 17 şi 25 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la licee, urmată de celelalte două etape de admitere, pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară (16-31 iulie, respectiv 1 august - 8 septembrie).

Cum se calculează media de admitere

Anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, rezultatul de la capacitate reprezintă 75% din media de admitere, iar 25% este media anilor de gimanziu. 

Astfel, nota finală se calculează după formula următoare: media notelor din gimnaziu se adună cu media de la Capacitate înmulţită cu 3, apoi totul se împarte la 4. 

De exemplu, în cazul unui elev care a avut în clasele V-VIII o medie de 8,40 şi a luat la Evaluarea Naţională 9,20, formula va avea următorul rezultat: (8,40+3x9,20)/4=9,00.

Calendarul admiterii la liceu 2014, pe scurt:

  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
  • 16-31 iulie: a doua etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară)
  • 1 august-8 septembrie: a treia etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după cele două etape)

Pe aceeaşi temă:

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Cum să alegi liceul potrivit, la Adevărul Live

ADMITERE LICEU 2014 Inspectoratul Şcolar Bucureşti a publicat broşura admiterii la liceu de anul acesta

Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice

Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc

Admitere la liceu cu suspans în 2014

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite