VIDEO Cupa Mondială la Sărituri de Schiurile se mută în weekend la Râşnov. Spectatorii le vor putea vedea live pe cele mai bune sportive din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două etape din competiţia fetelor se vor organiza sîmbătă şi duminică pe Valea Cărbunării. Vor participa cele mai bune sportive din lume.

Spectatorii vor avea ocazia să o urmărească sărind şi pe reprezentanta Germaniei, Carina Vogt, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia, dar şi Sara Takanashi şi Daniela Iraschko-Stolz. Cele trei ocupă podiumul mondial al acestui sezon. România va fi reprezentată în această competiţie de Dana Haralambie şi de Bianca Ştefănuţă. La eveniment participă 39 de sportive din 12 ţări

Intrarea publicului la ambele etape de Cupă Mondială este liberă. Antrenamentele oficiale vor începe la ora 12.00, iar competiţia propriu-zisă la 13.30. Sportivele se vor duela în două manşe, în runda finală urmând să ajungă cele mai bune 30 din prima rundă.

2015 este al doilea an consecutiv când, la Centrul Sportiv de la Râşnov, sunt organizate etape din cadrul
Cupei Mondiale Feminine. Cele două competiţii se vor desfăşura pe cea mai mare trambulină din Valea
Cărbunării, omologată de FIS, cu o dimensiune de 100 metri. În prezent, cea mai bună săritură de pe
această trambulină la proba de feminin este de 100,5 metri şi a fost realizată anul trecut de japoneza Sara
Takanaki, câştigătoarea Cupei Mondiale în 2014.

Râşnovul, în elita sporturilor de iarnă

Concursul de anul trecut a fost un succes. „Ca urmare a succesului de anul trecut, FIS a propus organizarea a două noi etape de Cupa Mondială şi în 2015, la Râşnov. Suntem deosebit de onoraţi că România va găzdui din nou primele 30 de săritoare cu schiurile din lume, printre care se va număra şi sportiva noastră, Daniela Haralambie. Reconstruim astfel bazele unei tradiţii în sărituri cu schiurile prin menţinerea bazei sportive de la Râşnov în programul competiţional al Cupei Mondiale şi confirmăm angajamentul pe care ni l-am asumat alături de partenerii noştri, de a aduce performanţa pe trambulinele de la Râşnov. Totodată, prin aceste competiţii de nivelmondial, Romania pregăteşte organizarea Campionatelor Mondiale de Juniori in 2016 şi Jocurile Olimpice ale Tineretului in 2020”, a declarat Puiu Gaspar, Secretar General al Federaţiei Române de Schi Biatlon.

„Centrul de sărituri cu schiurile din Valea Cărbunării, realizat într-un parteneriat public-privat de succes, este o adevărată mândrie pentru noi. Ne propunem să creştem tot mai mult standardele şi să aducem, pentru locuitorii din Râşnov, cele mai importante competiţii internaţionale. Prin această nouă Cupă Mondială marcăm un nou moment extrem de important în strategia noastră de a transforma Râşnovul într-un nume respectat la nivel competiţional mondial”, a declarat Adrian Veştea, Primarul oraşului Râşnov.

Recunoaştere internaţională

Federaţia Internaţională de Schi-Biatlon a recunoscut calitatea bazei sportive de la Râşnov. „Anul trecut, am avut două locaţii în premieră în circuitul Cupei Mondiale, Rusia şi România (Râşnov). De asemenea tot la Râşnov s-ar putea disputa anul viitor şi o competiţie de vară a băieţilor. Ambele evenimente au adus un număr mare de spectatori, iar interesul media a fost crescut. A fost o atmosferă frumoasă, precum la etapele disputate în Slovenia şi Japonia“, a afirmat Chika Yoshida, din partea Federaţiei Internaţionale de Sărituri cu Schiurile.

La baza sportivă de pe Valea Cărbunării din Râşnov sunt patru trambuline de sărituri cu schiurile, cea mai mare având dimensiunea de 100 de metri. Investiţia în complexul sportiv de la Râşnov se ridică la 13 milioane de euro. Nouă milioane de euro au fost alocate de Primăria Râşnov, iar restul sumei provine de la un partener privat (OMW). Baza de sărituri cu schiurile de la Râşnov i-a impresionat pe reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). Trambulinele au fost inscluse într-un album alături de alte 44 de baze sportive, din totalul celor 1460 existente în lume. În albumul, care este editat în patru limbi (engleză, franceză, germană şi rusă) sunt prezentate şi fotografii cu aceste trambuline. Trambulinele la Râşnov sunt unicat în România.

„Romania a dovedit ca are potenţial de a da campioni mondiali în sport, însă performanţa trebuie
încurajată şi susţinută financiar. Noi ne-am orientat către gimnastica feminină şi săriturile cu schiurile, pe
care le susţinem în cadrul unor parteneriate public-private. Bugetul alocat gimnasticii este de 2,5 milioane
de euro în perioada 2014-2016, iar cel alocat săriturilor cu schiurile este de 2,5 milioane de euro, în
perioada 2014-2017. Prin promovarea acestor discipline sportive, ne dorim sa oferim noi perspective
sportivilor noştri şi să-i susţinem în drumul lor spre performanţă“, declară Mariana Gheorghe, CEO OMV
Petrom.

Pe aceeaşi temă:

Cetatea Râşnov mai tare ca Branul?

Râşnovul a devenit staţiune turistică de interes naţional.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite