FOTO Un pui de urs de doar două luni, care s-a pierdut de mama lui, a fost salvat de pădurari

FOTO Un pui de urs de doar două luni, care s-a
pierdut de mama lui, a fost salvat de pădurari

Puiul de urs va fi dus înapoi în pădure. FOTOAndreea Ţiru.

Puiul a fost găsit în zona localităţii Şinca Nouă. Cel mai probabil mama sa a fost împuşcată în timpul unei partie de vânătoare, iar ursuleţul s-a speriat, a fugit şi s-a rătăcit.

Pădurarii au luat legătura cu reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni, iar puiul a ajuns la Sanctuarul de urşi Libearty din Zărneşti. De aici a fost dus la Centrzl de Harghita, deoarece este mic şi are şanse mari să se readapteze la viaţa în pădure.

„Ţinând cont că în această perioadă este permisă vânătoarea la urs, iar puii sunt încă mici, reamintim persoanelor care găsesc pui de urs că deţinerea acestor animale sălbatice în captivitate sau vânzarea lor este interzisă de lege şi se sancţionează cu amendă penală sau pedeapsă cu închisoarea. Oricine găseşte un pui de urs este rugat să sesizeze Asociaţia de Protecţie a Animalelor Milioane de prieteni. Cu cât este mai tânăr (până în şase luni), cu atât şansele de reintroducere în natură cresc”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei de protecţie a animalelor “Milioane de prieteni” din Braşov.

Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti este unică în Europa şi poate fi vizitată. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. În prezent, în rezervaţie trăiesc 62 de exemplare, iar fiecare dintre ei are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste.

Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, carea  fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova.

Celebru este déjà Martinică, un urs ţinut captive la Monăstirea Cotmeana. Eliberarea ursului s-a făcut doar cu intervenţie special de la Patriarhie.

Foto

Urşii pot fi adoptaţi

Animalele  pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.

„Adopţia unui urs înseamnă angajarea faţă de un urs de a-lingriji pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile lunare. Suma trebuie să fie de minim 5 euro", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi.

„Părinţii adoptivi" primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei vor primi lunar veşti prin e-mail despre „copiii" lor de la administratorii rezervaţiei.

Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi" din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa. Suma medie pe care ei o plătesc lunar pentru „copiii" lor este de 40 de euro. 

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul" său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.

Urşii au ajuns pe cărţile poştale

Asociaţia Milioane de Prieteni din Braşov împreună cu Direcţia Regională de Poştă Braşov a lansat la 1 februarie proiectul „O carte poştală-un bilet spre libertate”, care îşi propune strângerea de fonduri pentru finanţarea acţiunilor legate de eliberarea urşilor captivi din diverse zone din ţară şi transportul lor în Rezervaţia „Libearty“ din Zărneşti. Costul unei cărţi poştale este de 2 lei.

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: