Un fotograf francez îndrăgostit de România şi-a mutat atelierul la Moieciu, în judeţul Braşov: „Am vrut să ies din rutină, să trăiesc în natură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurent Jonault poate transforma o cutie metalică într-un aparat foto. FOTOSimona Suciu
Laurent Jonault poate transforma o cutie metalică într-un aparat foto. FOTOSimona Suciu

Laurent Jouault trăieşte în ţara noastră din 2007. El şi-a deschis un atelier-muzeu în Moieciu, în propria casă, unde expune fotografii, dar şi 120 de aparate foto vechi.

Laurent Jouault  (46 de ani) a venit prima dată în România acum 18 ani, la Moieciu (în judeţul Braşov), împreună cu un grup de copii, pentru un schimb de experienţă. Studiase geografia în Franţa şi era pe atunci director al unei case de cultură din zona Normandia. De asemenea, era pasionat de fotografie.

„Am venit pentru prima dată aici în 1997 şi mi-a plăcut foarte mult. M-am îndrăgostit de peisajele de aici, de verdeaţă, de munţi, de tot ce înseamnă natură, de viaţa liniştită de la ţară. Mi-aduc aminte că stăteam cu orele pe o pătură, pe iarbă, şi nu mă mai săturam să admir peisajul. Şi acum, în fiecare dimineaţă bem ceaiul sau cafeaua afară, la aer curat, şi este extraordinar“, spune Laurent Jouault.

A învăţat româna în şase luni

Nu doar peisajele l-au cucerit pe fotograful francez, ci şi o învăţătoare din Moieciu care avea să-i devină soţie. S-au căsătorit în Franţa, unde au locuit cinci ani şi unde s-a născut şi fetiţa lor, acum elevă în clasa a VII-a. În anul 2007, Laurent Jouault a decis să se mute la Moieciu, la poalele munţilor, împreună cu soţia şi fiica lui.

„Eu am fost mereu un mare amator de călătorii şi dintotdeauna mi-am dorit să încerc să trăiesc într-o altă ţară. Dacă nu aş fi încercat, aş fi regretat cu siguranţă. Aşa că am decis să facem drumul înapoi, din Franţa în România. Mi-am luat mai întâi un concediu fără plată. Am vrut să ies din rutină şi să trăiesc în natură. M-am adaptat însă repede şi am învăţat limba trăind aici, nu am făcut cursuri. Mi-a luat cam şase luni. Nu a fost greu, pentru că unele cuvinte sunt asemănătoare. La scris a fost ceva mai greu. M-au ajutat însă vecinii de aici. Aşa că am decis să rămân aici“, mai spune fotograful.

Laurent Jouault are o colecţie de peste 120 de aparate de fotografiat

Camere foto vechi de 100 de ani

Pasiunea pentru fotografie o are de mic copil. „Încă din gimnaziu am fost fascinat de ceea ce înseamnă fotografie. Mi-a plăcut întotdeauna fotografia pe film şi la casa de cultură la care am lucrat în Franţa chiar am înfiinţat un atelier cu o cameră obscură, un atelier pe care îl putea folosi oricine împărtăşea această pasiune. Acolo am făcut multe expoziţii de stradă, aşa eram mai vizibili“, mai spune Laurent Jouault.

Odată devenit fotograf profesionist, Laurent a început să colecţioneze aparate de fotografiat din toate ţările în care mergea în vizită. În 20 de ani, a reuşit să adune o colecţie impresionantă care numără acum 120 de aparate de fotografiat, unele cu o vechime de peste un secol. Cel mai vechi aparat este din 1890, iar cel mai nou este din 1985. Are chiar şi un aparat care este mai mic decât un săpun, pe care l-a cumpărat din Chicago. 

Chiar dacă este la curent cu tehnologia, Laurent Jouault preferă fotografia pe film. Foloseşte tehnici alternative, „vintage“, cum îi place să le numească. Vrea ca fotografiile sale să iasă din tipare. „În România sunt foarte mulţi fotografi foarte buni. Eu am vrut să vin cu propria viziune, cu tehnici mai puţin cunoscute aici. Nu am un subiect preferat când vine vorba de fotografie. Îmi plac mult peisajele, fotografia de reportaj care prezintă viaţa de zi cu zi, dar şi portretele“, mai spune Laurent Jouault. 

Laurent Jouault face poze chiar şi pr frunze

Ce tehnici foto speciale foloseşte

Laurent Jouault foloseşte trei tehnici speciale de fotografie. Tehnica „cianotip“, inventată înainte de a apărea fotografiile clasice, este una dintre ele. Se foloseşte o emulsie specială şi se developează la lumina soarelui, tot în apă, la fel ca în camera obscură.

„Liquid Light“ („lumină lichidă“) este o altă tehnică, de data asta mai nouă, care permite fotografului să se joace cu tot felul de suprafeţe. Este nevoie tot de o emulsie specială care se poate aşeza pe orice suprafaţă, de la hârtie, lemn, materiale textile şi chiar metalice. Cu ajutorul emulsiei se obţine un negativ care se developează apoi în camera obscură.

O a treia tehnică dragă fotografului este una care transformă o cutie metalică într-un aparat de fotografiat veritabil: „pinhole“. Cu ajutorul unei cutii de metal căreia îi face o mică gaură, al hârtiei fotografice şi al soarelui reuşeşte să facă un negativ pe care apoi îl developează. Tehnica este simplă: se aşază în cutie hârtie fotografică şi aceasta este îndreptată spre obiectul care trebuie fotografiat, apoi se aşteaptă. În funcţie de lumina soarelui, timpul de expunere este de 60 de secunde sau mai mult. Când a venit în România, Laurent a adus cu el şi un camion plin cu materiale necesare pentru fotografie.

Laurent Jouault

Împarte pasiunea cu turiştii

Francezul mutat în Moieciu nu face fotografii la comandă, ci preferă să ofere propria viziune. Şi-a amenajat un atelier în curtea casei şi le povesteşte turiştilor despre ce înseamnă forografie. Vizitatorii îi pot admira colecţiile de aparate de fotografiat, dar şi miile de fotografii din toate zonele României. Pot, de semenea, să-şi cumpere o fotografie, dacă le place foarte mult. Laurent Jouault  recunoaşte că nu se îmbogăţeşte din această pasiune, dar nici nu urmăreşte acest lucru. Se bucură doar că poate trăi liniştit în mijlocul naturii. A avut expoziţii atât în Franţa, cât şi la Braşov.

„Eu le propun oamenilor viziunea mea, nu caut să fac avere. Este o pasiune pe care am ales să o împărtăşesc cu toate lumea. Am făcut fotografii peste tot în România şi sunt câteva zone care m-au impresionat. Maramureşul şi Bucovina sunt foarte frumoase, Delta Dunării este iarăşi superbă, dar şi Bucureştiul are multe de oferit. Îmi place Braşovul bineînţeles, dar cea mai specială zonă pentru mine rămâne cea de la Moieciu, cu peisajele sale superbe. Le spun mereu prietenilor mei să vină în România, pentru că sunt multe lucruri fumoase de descoperit aici“, încheie Laurent Jouault.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite