Trei fortificaţii din Braşov se promovează la Târgul European al Castelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. FOTOArhivă
Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov. FOTOArhivă

Castelul Bran, dar şi Cetăţile din Râşnov şi Făgăraş vor avea standuri de promovare la târg pentru a atrage vizitatori la Braşov. Cele trei fortificaţii sunt cele mai vizitate din Braşov şi atrag împreună aproape un million de turişti pe an.

Târgul European al Castelelor va fi în 14 şi 15 mai la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Aici vor fi promovate pe lângă castelele din România şi edificii din Slovenia, Bulgaria, Ungaria sau Polonia. Braşovul va fi reprezentat de Castelul Bran, Cetatea Râşnov şi Cetatea Făgăraş.

Castelul Bran rămâne liderul absolut al turistul din judeţul Braşov. A fost vizitat în 2015 de 630.206 turişti, dintre care 60% au fost străini.Castelul Bran este o mare atracţie turistică, mai ales datorită mitului lui Dracula. Castelul Bran, devenit celebru în toată lumea drept Castelul lui Dracula, este un obiectiv turistic privat fiind, din 2009, în proprietatea lui Dominic de Habsburg. Statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a-l cumpăra de la familia de viţă nobilă. Castelul a fost cotat a a doau cea mai scumpă proprietate din lume în topul Forbes fiind evaluat la 140 de milioane de dolari. 

Cetatea Râşnov a avut anul în 2015 un număr record de turişti, 363.000 cu peste 120.000 mai mulţi decât în 2014. Un rol important a avut şi cremaliera inagurată în iulie 2015, dar şi deschiderea parcului cu dinozauri lângă cetate. Cetatea poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 şi 19.00. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. O plimbare cu cremaliera costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui).

Dacă în urmă cu cinci ani ani Cetatea Făgăraş abia depăşea 10.000 de vizitatori pe an, în 2015 cifra de depăşit sensibil 100.000 de turişti. Cruciale au fost investiţiile care s-au făcut în cetate în ultima perioadă, de la redeschiderea sălii tronului, la expunerea fecioarei de fier şi reintroducerea gărzii la fel ca la Cetatea de la Alba Iulia. 

Sala Tronului de la Cetatea Făgăraş.

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Reprezentanţii Muzeului Ţara Făgăraşului vor să amenajaze anul viitor în cetate şi un Muzeul dedicat Reginei Maria, unde să fie expuse obiectele donate de Casa Regală. În memoriile Reginei Maria, Castelul de la Făgăraş este comparat cu Castelul Bran, acolo unde se află acum o parte din patrimoniul regal ce ar putea fi adus la Făgăraş. Regina Maria a fost în la Făgăraş în 1921, când în cetate se afla un lagăr de comandament al ruşilor albi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite