Secretele cozonacului de vis. Unde trebuie plasat vasul cu apă caldă pentru aluatul ideal, moale şi pufos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonacul este prăjitura tradiţională a românilor FOTO Arhivă
Cozonacul este prăjitura tradiţională a românilor FOTO Arhivă

Pentru cozonacul perfect este nevoie de răbdare şi de pasiune. Gospodinele au însă câteva ponturi care vă pot ajuta să nu daţi greş.

Făina este îngredientul de bază al cozonacului. Dacă nu este de calitate, atunci nici produsul finit nu va fi pufos, ci mai degrabă cleios. „Cel mai bine este să cumpăraţi făină de la moară, nu din magazin. Apoi este foarte important ca înainte să preparaţi aluatul pentru cozonac să cerneţi făina cu sita de 3-4 ori. Se aeriseşte şi ajută ca aluatul să fie mai pufos. De asemenea, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Ouăle pentru cozonac trebuie scoase de la frigider cu câteva ore înainte deoarece, dacă sunt reci, pot strica aluatul“, spune Marioara Puşcaş, gospodină din Braşov.

Secrete pentru un aluat pufos

Înainte să vă apucaţi de frământarea aluatului asiguraţi-vă că în bucătărie temperatura este constantă.

„Este bine să nu aveţi geamul deschis şi să fie cald în bucătărie, deoarece aluatul are nevoie de căldură. Alegeţi, pe lângă făina de calitate, şi drojdie uscată. Aceasta trebuie dizolvată în apă călduţă şi nu în lapte. Ca să aveţi un aluat mai pufos trebuie să îl frământaţi măcar jumătate de oră. Pentru un cozonac, este important să aibă şi puţină grăsime. Multe gospodine pun unt topit. Eu prefer să topesc untură care este perfectă pentru frăgezire. Aluatul este gata atunci când se dezlipeşte de pe mâini“, mai spune gospodina.

Nu deschideţi cuptorul

Coacerea este şi ea extrem de importantă şi trebuie respectate câteva reguli. „Este foarte important să încălziţi cuptorul la 200 de grade înainte să băgaţi tăvile de cozonac. Temperatura se lasă aşa cam 20 de minute, timp în care este bine să nu deschideţi uşa de la cuptor pentru că s-ar putea să vi se lase cozonacul. După 20 de minute puteţi coborî temperatura până la 175 de grade şi ar fi bine să nu deschideţi uşa la cuptor până când cozonacul nu este gata. De asemenea, cozonacul iese mai bine dacă puneţi sub tavă un vas cu apă în timpul coacerii“, mai spune Marioara Puşcaş.

Cum se răceşte cozonacul

După ce aţi scos cozonacul de la cuptor trebuie să aveţi grijă cum îl răciţi. „Cozonacul nu se scoate din tavă decât atunci când s-a răcit complet. Procesul de răcire este unul de durată. Nu vă grăbiţi şi nu deschideţi geamul ca să puneţi cozonacul la rece. Se va întări. Eu îl acopăr cu un prosop ca să fie ferit de curent şi pentru ca procesul de răcire să fie mai lent“, mai spune gospodina.

Pe aceeaşi temă:

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite