Secretele unei tocăniţe ca la mama acasă. Cum alegem carnea, condimentele şi ce punem în sos ca să iasă delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există român care să nu fi mâncat tocăniţă, fie ea de pui, porc sau viţel. Pentru un preparat cu adevărat delicios, există câteva trucuri care fac minuni.

Tocăniţa gătită acasă poate fi de pui, porc sau vită. Alegerea cărnii este importantă. Cu toţii ne dorim să avem o carne moale care se topeşte în gură. „Dacă faceţi tocăniţă de pui, alegeţi pulpe, deoarece sunt mai gustoase. Pieptul este sec şi nu este recomandat pentru tocăniţă. În cazul porcului eu recomand muşchiuleţul mic, deşi mulţi spun că e carne prea slabă. Este însă foarte fraged, se face repede şi rămâne moale. Amatorii de mâncare mai grasă pot adăuga puţină slănină, dar nu este prea bine pentru colesterol. La carnea de vită trebuie să avem grijă, mai ales dacă o cumpărăm din magazin pentru că poate fi tare şi oricât de mult am fierbe la ea, tot talpă rămâne, cum se spune în popor. Eu recomand să alegem viţel care este mult mai fraged“, spune Ioana Mihalcea, bucătăreasă.

Cât mai multe legume

Odată aleasă carnea, urmează să ne gândim cum facem un sos delicios. Specialiştii recomandă cât mai multe legume pentru ca sosul să fie gros şi gustos. „Ceapa şi ardeiul sunt cruciale la tocăniţă. Cei care vor un preparat mai dulce pot pune şi morcov ras. Unii le toacă de mână, dar pentru un sos foarte bun eu recomand şi folosirea robotului. Jumătate dintre legume le puteţi toca la mână, iar jumătate le daţi prin robot. Chiar dacă se spune că nu este sănătos,legumele trebuie călite puţin pentru un gust foarte bun. Roşia nu trebuie să lipsească nici ea de la tocăniţă. Nu pasta de roşii ci roşia. Cel mai bine este să folosiţi roşii poaspete. Le opăriţi, îndepărtaţi pielea şi apoi le daţi prin robot. Gustul este cu totul altul“, mai spune bucătăreasa.

Cum pregătim carnea

Tot pentru un gust special carnea se poate căli şi ea înainte. „Eu călesc puţin carnea înainte de a o pune în tocăniţă. O tai cubuleţe şi o călesc 2-3 minute. Apoi o adaug peste legumele gata călite şi ele şi adaug apă. După ce începe să fiarbă, acopăr totul şi las la foc mic. După vreo 30 de minute se adaugă şi roşiile şi se lasă la fiert până este gata. Folosiţi capac la cratiţă, deoarece astfel totul se înnăbuşe mai bine. Nu există un timp standard de fierbere, dar o oră ar trebui să fie de ajuns pentru pui sau porc şi cam o oră şi jumătate pentru vită. De asemenea, în cazul vitei, aceastea se poate băga în cuctă cam jumătate de oră înainte de a o pune la tocăniţă. Aşa se va face mai repede“, mai spune bucătăreasa.

Cum facem cel mai bun sos

Tot un obicei al românilor este îngroşatul sosurilor. Făina este însă destul de grea la stomac şi în plus poate schimba gustul şi aspectul. „Eu nu sunt adepta rântaşurilor. Dacă sunt multe legume sosul se poate îngroşa suficient de la sine. Dacă vrem totuşi un sos mai gros putem folosit o linguriţă de amidon. Dă acelaşi rezultat, nu face cocoloaşe şi nu schimbă gustul. Un alt truc pe care l-am observat în ceea ce priveşte carnea este momentul în care punem sare. Eu prefer să pun spre sfârşit. Am observat că aşa carnea este mai fragedă.

Ce condimente folosim şi cu ce asezonăm tocăniţa

Nu există o tocăniţă bună fără verdeaţă sau alte condimente. „Pătrunjelul verde este nelipsit de la tocăniţă. Eu recomand şi puţină boia dulce sau iute după preferinţe. Puţin piper este mereu recomandat. La tocăniţa de porc se pot pune câteva foi de dafin. La vită în schimb se poate folosi puţin chimen ca la gulaşul unguresc. Dă o savoare deosebită. Tocăniţa se poate savura cu o garnitură de cartofi natur, cu paste sau se pot face găluşte. Este foarte bună şi cu mămăligă. De asemenea putem pune în tocăniţă şi ciuperci. Acestea se călesc separat şi se adaugă cu 15 minute înainte de final“, mai spune bucătăreasa.

Pe aceeaşi temă:

Trucuri profesioniste pentru o friptură de vis. Care sunt timpii perfecţi de gătire pentru carnea de porc, vită sau pui

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite