Secretele gospodinelor din Ardeal pentru delicatesele din porc. Care este raţia ideală carne-grăsime pentru prepararea cârnaţilor perfecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăierea porcului este o tradiţie la mare preţ pentru români FOTO Adevărul
Tăierea porcului este o tradiţie la mare preţ pentru români FOTO Adevărul

Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi toţi românii vor să aibă pe masă preparate de tradiţionale. Pentru o masă reuşită există câteva secrete dezvăluite de gospodine.

Pentru a realiza un caltaboş perfect este bine să respectaţi câteva reguli. Organele de la porc (inima, rinichii, ficatul) se fierb în prealabil cu o bucată din capul de porc care va da un gust bun. Se mai pun la fier condimente după gust cum ar fi sare, piper, ienibahar şi cimbru. După gustul fiecăruia se pot pune şi alte condimente, dar acestea sunt clasice. După ce organele au fiert totul merge în maşina de tocat. Se căleşte şi ceapă separat şi se amestecă. Apoi, peste compoziţie se toarnă o parte din zeama în care au fiert organele. Aveţi grijă să nu puneţi prea multă deoarece caltaboşul va fi foarte gras, dar nici să nu puneţi prea puţină deoarece atunci va fi sec.

„Una dintre regulile cele mai importante este opărirea caltaboşului. După ce este introdus în maţ, se scufundă în apă clocotită, se scoate apoi rapid, se înţeapă din loc în loc ca să nu aibă aer, iar apoi se pune în apă rece. Caltaboşul se agaţă apoi la uscat şi se lasă 24 de ore. Există şi reţete de caltaboş în care se pune şi orez. Eu mă feresc de aceste lucru, deoarece riscă să se acrească dacă nu este consumat repede. Dacă intenţionaţi să ţineţi caltaboşul, chiar şi la congelator, mai mult de o lună, este bine să evitaţi orezul“, spune Marioara Puşcaş, gospodină.

La jumări sarea se pune la final

Pe cât de gustoase sunt jumările, pe atât de migăloase pot fi. Deşi nu este mare ştiinţă, există câteva secrete pentru a nu munci degeaba. „În primul rând, trebuie să alegeţi un ceaun sau o oală de inox, ceva cu fund dublu ca să nu se lipească. Este bine ca pe aragaz să puneţi şi o plită înainte să aşezaţi oala. Apoi fleica din care se fac jumările trebuie curăţată de şoric. Bucăţile se taie uniform. La început, până începe să se topească untura, se pune puţină apă ca să nu se prindă şi se amestecă des. Pe măsură ce fierb se amestecă mai rar ca să nu se strivească. Nu puneţi sare de la început pentru că jumările se pot împrăştia şi nu mai alegeţi nimic din ele. Sarea se pune la sfârşit, când jumările sunt crocante. La final ele trebuie stoarse, printr-o presă specială. Nu apăsaţi prea tare pentru ca jumările să nu iasă foarte uscate“, mai spune gospodina.

Cum alegem carnea pentru cârnaţi

Şi cârnaţii de porc atât de apreciaţi de sărbători au câteva secrete. „Pentru cârnaţi se alege carne mai grasă. Este nevoie de grăsime deoarece prin uscare şi afumare se pierde o parte din ea şi nu este bine să avem cârnaţi uscaţi. Procentul de carne slabă - grăsime trebuie să fie undeva la 60%-40%. Eu adaug şi puţină carne de vită pentru un gust mai bun. Carnea se dă prin maşina de tocat, se adaugă usturoi, sare, piper, cimbru, pentru cine preferă, şi boia de ardei, dulce sau iute, după gustul fiecăruia. Şi cârnaţii trebuie lăsaţi la uscat. Eu îi las câteva zile şi apoi îi duc la afumat. Nu trebuie dat decât un fum pentru a lua un gust bun şi a nu se urca prea tare“, mai spune Marioara Puşcaş.

Cum să aveţi o slănină fragedă

De multe ori când gustăm slănină ne plângem că şoricul este tare şi nu se poate mânca. Şi aici există un secret. „Pentru ca şoricul să fie fraged, slănina se pune la saramură. Puneţi sare şi testaţi cu un ou crud. Când oul se ridică deasupra, saramura este perfectă. Lăsaţi slănina la saramură o săptămână, apoi o scoateţi şi o puneţi la scurs. Şoricul va fi cu siguranţă fraged. Abia apoi puteţi să o duceţi la afumat“, mai spune gospodina.

Pe aceeaşi temă:

Secretele deliciilor din bucătăria tradiţională săsească: cum gătim tocana de ceapă, conopida gratinată şi ciorba cu leuştean

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite