Restaurarea Cetăţii Feldioara se apropie de finalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea va fi inclusă în circuitul turisdtic în această vară FOTO MIhaela Chicomban
Cetatea va fi inclusă în circuitul turisdtic în această vară FOTO MIhaela Chicomban

Din câteva ziduri vechi şi ruinate, fortificaţia teutonă care străjuieşte comuna Feldioara, datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, graţie proiectului „Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Feldioara” derulat şi finanţat integral de Consiliul Judeţean Braşov.

La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie a acestui an, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică şi culturală a judeţului. Cetatea va avea mai multe turnuri funcţionale (turnul de est, turnul porţii, turnul de nord şi turnul de vest – care este cel mai bine conservat, unde va fi amenajat un muzeu), precum şi un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Ţării Bârsei. În curtea interioară a fost reconstruită fântâna, iar capela cetăţii urmează să fie marcată la nivelul solului.

„Orice obiectiv turistic este important pentru judeţ, dar în primul rând pentru localitate. Este şi cazul Cetăţii Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent şi în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani şi să găsim soluţii pentru a continua lucrările. Am coordonat îndeaproape lucrările şi la fiecare pas am fost lângă constructor. La fiecare etapă de lucru, specialiştii de la Ministerul Culturii şi arheologii au fost aici şi totul s-a realizat strict cu respectarea legislaţiei. În proiectul denumit «Dezvoltarea unei rute culturale», în care intrăm parteneri cu Sighişoara, Sibiu şi alte opt ţări din Uniunea Europeană, vom include atât Cetatea Feldioara, cât şi biserica fortificată de aici în circuitul turistic. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Judeţean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în ţară, cât şi în străinătate. Prin creşterea numărului de turişti va creşte nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara şi implicit din judeţul Braşov”, a menţionat vicepreşedintele CJ Adrian Gabor, care a verificat astăzi stadiul lucrărilor, împreună cu vicepreşedintele Mariana Câju şi cu primarul Feldioarei Sorin Taus.

În prezent, cam 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile şi să se facă amenajările exterioare şi sistematizarea verticală. În condiţiile în care forma iniţială a cetăţii nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile şi zidurile despre care existau informaţii certe cu privire la aspectul lor.

Toate săpăturile s-au realizat sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au făcut lucrări de consolidare, subzidiri, injectări şi alte forme conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucţia folosindu-se piatră, cărămidă, lemn şi învelitori din ţigle ceramice.

„S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile iniţiale şi ceea ce s-a construit acum, s-a folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte s-a făcut un studiu şi s-au căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcţiei iniţiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul este adus din Austria şi am evitat pe cât posibil cimentul”, a explicat reprezentantul firmei constructoare.

„Proiectul a fost iniţiat în anul 2013, când forul judeţean a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăţi. Până în acel an a fost implicată şi Primăria Feldioara, care a finanţat studiul de fezabilitate, după care toate fondurile au fost asigurate de către Consiliul Judeţean. Acest obiect a fost realizat în etape. Sunt patru ani de când se lucrează, iar investiţia va fi finalizată în septembrie 2016. Suntem în grafic cu lucrările. Costul acestei investiţii este de aproximativ 10 milioane de lei plus TVA. Costul iniţial a fost de aproximativ 15,3 milioane de lei plus TVA, realizându-se o economie de 5 milioane de lei. Este un obiectiv important. Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăţilor şi bisericilor fortificate  din Transilvania”, a spus vicepreşedintele CJ Mariana Câju.

„Acest proiect este foarte important pentru localitatea noastră, şi nu numai. Este un proiect al meu de suflet, care face parte din strategia mea de dezvoltare pe turism. Sunt multe obiective turistice în comuna noastră: această cetate din secolul al XIII-lea, biserica evanghelică, tot de secol XIII, biserica fortificată de la Rotbav, monumentul studenţilor saşi şi bălţile de la Rotbav, or toate acestea vor face ca Feldioara să se înscrie într-o hartă turistică naţională şi europeană. Am mai realizat încă două proiecte europene legate de turism – Centrul de Informare Turistică şi Festivalul de tradiţii şi obiceiuri «Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara». Vreau să le mulţumesc consilierilor judeţeni, tuturor vicepreşedinţilor şi preşedinţilor de consiliu judeţean care au înţeles că avem un obiectiv de importanţă mare în judeţul nostru, care împreună cu Cetatea Rupea, Cetatea Râşnov şi Cetatea Făgăraş va atrage foarte mulţi turişti din România şi din străinătate”, a explicat primarul Sorin Taus.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite