Renovarea Maternităţii, blocată până la obţinerea autorizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea Braşov. Foto: Arhivă

Lucrările de renovare a vechiului corp al Maternităţii, finanţate de Ministerul Sănătăţii printr-un program finanţat prin împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, nu pot începe până când nu se vor obţine şi toate avizele necesare.

Obţinerea documentaţiei tehnice pentru autorizaţia de construcţie cade însă în sarcina unităţii spitaliceşti, în conformitate cu precizările făcute de către Ministerul Sănătăţii.

Astfel, în ultima şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Braşov a decis să aloce 43.700 de lei pentru obţinerea acestor documentaţii.  Banii necesari întocmirii acestei documentaţii vor fi alocaţi din excedentul bugetar al judeţului pe anul trecut, care a fost de 16,29 milioane de lei şi din care s-a creat un fond special pentru diverse urgenţe în domeniul sanitar.

De asemenea, tot la solicitarea Ministerului Sănătăţiii, conducerea Maternităţii va trebui să încheie şi un contract de asistenţă tehnică de proiectare, o parte din banii alocaţi de CJ Braşov la ultima şedinţă urmând să fie folosiţi în acest scop.

„În vederea respectării prevederilor Legii privind calitatea în construcţii, proiectantul trebuie să urmărească executarea lucrărilor conform prevederilor din proiect şi să participe la soluţionarea neconformităţilor ce pot apărea pe parcursul executării lucrărilor ţinând seama de faptul că acest imobil a fost construit în anul 1912 şi a avut destinaţia de aşezământ şcolar, dar şi de complexitatea lucrărilor incluse în consolidarea şi restructurarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Încă nu s-a stabilit un constructor

În adresa Ministerului Sănătăţii prin care se solicită elaborarea acestei documentaţii, se precizează că procedura de achiziţie pentru selectarea constructorului este în curs de derulare, după ce contractul cu firma care câştigase licitaţia iniţială, ICCO, a fost reziliat, ca urmare a faptului că nu a prezentat în timp util o nouă ofertă financiară, după ce s-au făcut unele modificări faţă de proiectul de investiţie iniţial, elaborat încă din 2008, iar Ministerul i-a solicitat acestuia reducerea costului lucrărilor, pentru a se încadra în suma aprobată de finanţator.  

Totodată, lucrările nu au putut demara până când nu s-a clarificat şi situaţia juridică a clădirii, care era deţinută de Biserica Evanghelică şi pe care Consiliul Judeţean a trebuit să o cumpere. Lucrările trebuie să se finalizeze cel târziu la finele acestui an, pentru a nu se pierde banii.  În clădirea veche ar urma să fie amenajate saloane moderne, în care mamele să poată sta cu bebeluşii şi să aibă grup sanitar propriu.

Noul proiect prevede şi consolidarea clădirii

Conducerea Maternităţii aşteaptă demararea lucrărilor de mai bine de trei ani. În perioada 2010 – 2012 s-au făcut unele lucrări la acoperişul acestui corp al Maternităţii, printr-un alt program finanţat de Banca Mondială,  după care proiectul, respectiv cel elaborat în 2008, a fost sistat, constatându-se unele defecte în structura de rezistenţă a clădirii, ceea ce a dus la întocmirea unei expertize tehnice şi a unui nou proiect tehnic, care a fost finalizat în primăvara lui 2013, ce prevedea atât consolidarea imobilului, cât şi reabilitarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 30 de milioane de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite