Junii Braşovului îşi reiau tradiţiile, după doi ani de pandemie. Ce evenimente spectaculoase au loc timp de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Junii îşi reiau tradiţiile după doi ani de pandemie FOTO Adevărul
Junii îşi reiau tradiţiile după doi ani de pandemie FOTO Adevărul

După doi ani în care nu s-au putut desfăşura din cauza pandemiei, obiceiurile Junilor Braşovului se reiau din Duminica Paştelui cu hora şi aruncatul buzduganului. Urmează o săptămână plină de evenimente, care culminează cu parada din Duminica Tomii

Junii Braşovului îşi reiau obiceiurile aşa cum cere tradiţia, după doi ani în care acestea au fost amânate din cauza pandemiei. Suita de obiceiuri debutează chiar în prima zi de Paşte, când Junii Tineri se strâng la Biserica Sfântul Nicolae. Aici, preotul paroh înmânează conducătorilor însemnele grupului, iar, apoi, Junii Tineri cântă troparul Învierii la troiţa căpitanului Ilie Birţ, dansează hora junilor şi aruncă buzduganul. Obiceiurile continuă în toată Săptămâna Luminată şi culminează cu parada din Duminica Tomii.

Luni începe Săptămâna Luminată, cea mai plină perioadă de evenimente de peste an pentru Junii Braşovului. Tinerii merg cu Strochitul la casele la care sunt fete de măritat, obiceiul din a doua zi de Paşte. Băieţii le parfumează pe fete şi, în schimb, acestea le oferă ouă roşii şi cozonac. 

A doua zi din Săptămâna Luminată este cunoscută drept „Marţea cu plăcinte”. Tot Junii Tineri fac plăcinte şi se strâng în Piaţa Unirii, unde le împart trecătorilor şi colectează bani pentru evenimentele din această săptămână, în special pentru parada de duminică. 

După ce miercuri îşi petrec din nou timpul în familie, joi urmează „Aruncatul în ţol”. Acesta este un eveniment iniţiatic, în care patru juni ţin de colţurile unei pături numite ţol şi îl aruncă în sus pe al cincilea, după care îl prind, tot în ţol. Totul este foarte spectaculos, mai ales că junele este aruncat la o înălţime destul de mare. 

Evenimentele culminează cu parada de duminică. În această zi, junii călări coboară în cetate, îmbrăcaţi în cele mai frumoase costume naţionale şi defilează, după care se retrag la Pietrele lui Solomon, pentru o petrecere câmpenească. Anul acesta, Junii au lansat o provocare: toţi cei care participă la paradă să poarte costum popular sau măcar un element al costumului. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Decizia Curţii de Apel Braşov pentru maghiarii din Sfântu Gheorghe. Ce se întâmplă cu drapelul secuiesc

Refugiaţi aparte din Ucraina. Ursul Bolik şi lupoaica Elza au ajuns cu bine la Sanctuarul de la Zărneşti

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite