Ce este Surlaşul, primul obicei de peste an al Junilor Braşovului. Cum marchează aceştia Buna Vestire
0De Buna Vestire, surlaşul trage din surlă spre cele patru zări, ca să vestească sosirea primăverii. Locuitorii din Şchei îşi fac cruce, se închină şi îi mulţumesc Lui Dumnezeu că au mai auzit o dată Sfânta Surlă
Unul din cele mai frumoase obiceiuri de Buna Vestire este întâlnit la Braşov. În 25 martie, Junii Tineri din Şchei ies cu surla şi vestesc venirea primăverii. Totodată, acesta este primul dintre evenimentele organizate peste an în comunităţile de Juni ai Braşovului.
Surlaşul este ales dintre juni şi este un personaj extrem de important. Actualul surlaş povesteşte că, într-un an, se afla în Germania şi s-a întors cu maşina personală ca să poată „trage surla”. Pe drum a avut probleme cu maşina, dar, în cele din urmă, a ajuns la timp şi le-a vestit şcheienilor sosirea primăverii.
Pandemia a afectat şi acest obicei. În 2020, el a fost anulat, iar anul trecut a fost organizat în cadru restrâns, pentru ca regulile impuse de pandemie să poată fi respectate. De această dată, la trei ani de la ultima sunare a surlei aşa cum se obişnuieşte, cu mulţi braşoveni şi turişti în preajmă, obiceiul va fi reluat cu adevărat.
„Obiceiul seamănă întrucâtva cu strigarea peste sat. Junii Tineri, împreună cu surlaşul se adună în Prund, iar surlaşul nu cântă, trage din surlă către cele patru zări, către cele patru puncte cardinale. Surla este un instrument arhaic, un soi de bunică a trompetei şi cântarea este puţin diferită, stridentă faţă de alte cântări, chiar este deosebită.
După aceasta, Junii Tineri şi surlaşul urcă spre coasta Prundului, la troiţa lor. Acolo, surlaşul trage din nou din surlă către cele patru zări, iar populaţia şcheiană - în special cei în vârstă care aud surla - îşi face cruce, se închină şi îi mulţumeşte Lui Dumnezeu că a apucat să mai audă o dată Sfânta Surlă”, a povestit Florin Nistor, reprezentantul Junilor Dorobanţi.
Obiceiul are origini precreştine şi anunţa venirea primăverii. Din punct de vedere creştin, Buna Vestire este momentul în care Fecioara Maria este anunţată de către Arhanghelul Mihail că va deveni Născătoare de Dumnezeu. Tot acum este, însă, şi momentul constituirii Grupului de Juni Tineri, care coordonează şi alte evenimente, pe parcursul anului. În zona Coastei Prundului vor fi aşteptaţi şi de alţi juni.
În această vreme, celelalte grupuri de juni îi aşteaptă pe Junii Tineri la Chetriş, cu masa cu bucate. Elementul principal este peştele, iar tinerii vin cu o vioară şi o cobză. Toţi junii aruncă buzduganul, dar mai mult simbolic, pentru că este o zonă înconjurată de copaci, care nu permite ca acesta să fie aruncat prea sus.
Toate acestea se vor întâmpla după ce se încheie slujba, iar adunarea Junilor va fi în faţa Bisericii Sfântul Nicolae, din Şchei.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Dezlegarea la peşte, în funcţie de buzunar. Ce îşi dorea o bătrânică şi nu îşi permitea