FOTO VIDEO Top cinci obiective turistice din Braşov. Cetăţile şi Castelul Bran atrag sute de mii de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran a fost anul trecut al treilea cel mai vizitat obiectiv turistic din România. FOTOAdevărul.
Castelul Bran a fost anul trecut al treilea cel mai vizitat obiectiv turistic din România. FOTOAdevărul.

Vechile fortificaţii medievale, dar şi Castelului lui Dracula sunt un adevărat magnet pentru turişti. O dovadă că investiţiile de peste 10 milioane de euro făcute în ultimii ani s-au dovedit a fi profitabile.

Castelul Bran este o mare atracţie turistică, mai ales datorită mitului lui Dracula şi a fost vizitat în primele cinci luni de 163.800 de turişti. Cetatea Râşnov este cea mai vizitată cetate din judeţ şi a avut în primele 112.400 turişti. Urmează în clasament cetatea Rupea cu peste 60.000 de turişti. În topul preferinţelor turiştilor se mai regăsesc Cetatea  Prejmer cu 45.000 de turişti şi Cetatea Făgăraş cu 35.000 de turişti.

Castelul Bran, un model de succes în turism

Castelul Bran, devenit celebru în toată lumea drept Castelul lui Dracula, este un obiectiv turistic privat fiind, din 2009, în proprietatea lui Dominic de Habsburg. Statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a-l cumpăra de la familia de viţă nobilă. Castelul a fost cotat a a doau cea mai scumpă proprietate din lume în topul Forbes fiind evaluat la 140 de milioane de dolari.

Turiştii care vin aici pot vizita 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Printre  piesele de rezistenţă se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei şi poate fi vizitat între orele 9.00 (luni 12.00) şi 18.00. Proprietarii pregătesc noi investiţii la castel. Va fi redeschis tunelul care scurta drumul între grădină şi castel, tunel făcut special pentru Regina Maria care suferea de artrită. Acest tunel nu a fost niciodată accesibil vizitatorilor. Tot la Bran se va redeschide şi Casa de Ceai a Reginei Maria. Investiţiile se ridică la un milion de euro şi lucrările încep anul acesta.

Scut împotriva tătarilor şi platou de filmare

Cetatea Râşnov datează de 1335 când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014 cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui). 

Cetatea poate fi vizitată zilnic între orele 9.00 şi 19.00. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Din 3 iulie la cetate va funcţiona şi cremaliera care îi va duce pe vizitatori din oraş până la poarta obiectivului turistic. Cursele din 3 iulie sunt gratuite. O plimbare cu cremaliera va costa 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Cetatea a primit luna aceasta şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

Cetatea Rupea, de la ruină la vedetă

Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov. A ajuns însă o ruină în cominism, iar după revoluţie mare parte din ziduri s-au prăbuşit. Autorităţile au onţinut însă 32 de milioane de lei fonduri europene şi au readus la viaţă vechea fortăţeaţă. Efortul a meritat, iar numărul vizitatorilor  a depăşit toate aşteptările. Pentru ca turiştii să ajungă uşor la cetate, s-a construit un nou drum modern şi asfaltat, o parcare de 110 locuri, dar şi una specială, pentru autocare. Forţăreaţa este iluminată pe timpul nopţii, astfel că priveliştea din drumul naţional este una superbă. Cetatea Rupea este atestată documentar în anul 1357. Este deschisă publicului, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Cetatea este situată la 70 de kilometri de Braşov, pe DN 13, spre Sighişoara. Este vizibilă din drumul naţional, astfel că intrarea spre obiectivul turistic nu poate fi ratată.

Prejmer şi Făgăraş, două opriri obligatorii

Cetatea Prejmer a fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni şi este singura din Braşov în patrimoniul UNESCO. Adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii", datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori. Cetatea a primit trei stele din partea Ghidului Michelin semn că trebuie neapărat vizitată. Şi Prinţul Charles i-a trecut pragul în 2012. Biletul de intrare costă 8 lei.

Cetatea Făgăraş este un loc încărcat de istorie. A fost locul celebrelor baluri date de Doamna Stanca, dar şi o temută închisoare în vremea comuniştilor. Datează de peste 600 de ani şi are un muzeu unde pot fi admirate peste 20.000 de exponate. Luna aceasta a fost redeschisă, după 50 de ani, şi sala tronului cu ajutorul unei investiţii de 1,3 milioane de lei de la bugetul local. Turiştii pot vizita 39 de încăperi. Biletul de intrare costă 10 lei, iar cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. Cetatea a primit recent şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite