FOTO A nins abundent în zona montană a României, iar stratul de zăpadă are 20 de centimetri. Ce prognozează meteorologii pentru zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi suntem abia la începutul lui octombrie, în zona montană a României a nins abundent. Administratorii Cabanei Postăvaru, din Poiana Braşov, au postat pe Facebook imagini ale complexului turistic acoperit de zăpadă.

Prima zăpadă a căzut mai repede decât se aşteptau meteorologii. Chiar dacă la Braşov sunt 10 grade Celsius, la altitudine, în Masivul Postăvaru, temperaturile sunt negative. Cabana Postăvaru a fost deja acoperită de zăpadă.

Administratorii cabanei au postat pe Facebook imagini cu prima ninsoare serioasă din 2017. Stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, dar este o zăpadă apoasă.

Meterologii anunţă şi în următoarele două zile precipitaţii sub formă de ninsoare la altitudini mai mare de 1.500 de metri. Temperaturile vor coborî noaptea până la -5 grade Celsius, iar ziua nu vor depăşi 2-3 grade Celsius.

Cabana Postăvaru este cea mai veche cabană din România. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1.604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă. La acea vreme a fost singura clădire din Poiana Braşov, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi. Cazarea costă între 65 şi 100 de lei pe noapte.

Subiect de roman şi privelişte de vis

Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul" a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori.

De pe belvederea din faţa cabanei aveţi parte de o panoramă impresionantă şi puteţi admira unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici puteţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină“: norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite