Facultatea de Medicină din Braşov a primit o treime din locurile la rezidenţiat pe care le solicitase, în condiţiile în care în spitale este o lipsă acută de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov i-au fost alocate de către Ministerul Sănătăţii doar 48 de locuri pentru pregătirea în rezidenţiat, în sesiunea din noiembrie 2016. Cifra este la jumătate faţă de anii anteriori, în schimb numărul absolvenţilor este mai mare

Din totalul de 3.014 de locuri pentru absolvenţii acestei promoţii, Braşovului i s-au alocat doar 48 de locuri, ceea ce înseamnă 1,5% din numărul total al locurilor la nivel naţional, respectiv doar pentru 43% dintre absolvenţii promoţiei 2016 ai facultăţii braşovene.

Dacă în anii trecuţi, numărul locurilor alocate Braşovului, pentru pregătirea în rezidenţiat, era mai mare decât numărul absolvenţilor (2015: 80 de locuri pentru 78 de absolvenţi, 2014: 87 de locuri, pentru 71 de absolvenţi), în acest an Facultăţii de Medicină din Braşov i-au fost repartizate doar 48 de locuri pentru 111 absolvenţi. Reprezentanţii facultăţii cer suplimentarea locurilor şi spun că au fost dezavantajaţi în comparaţie cu alte judeţe cu facultăţi similare.

„Facultăţile de Medicină înfiinţate în aceeaşi perioadă cu Facultatea din Braşov vor primi în pregătire, în acest an, un număr mult mai mare de medici rezidenţi: Sibiu 72, Oradea 91, Constanţa 95.  Şi Facultatea de Medicină din Arad, din cadrul universităţii private Vasile Goldiş are alocate 49 de locuri.  Numărul coordonatorilor de rezidenţiat al Braşovului este comparabil (sau superior) cu al acestor facultăţi. În luna iunie 2016, la solicitarea Ministerului Sănătăţii Facultatea de Medicină din Braşov a transmis oferta privind posibilitatea de a pregăti un număr de 124 de medici rezidenţi, în concordanţă cu posibilităţile de instruire din cadrul facultăţii însă instituţiei braşovene i s-a alocat doar o treime din numărul de locuri solicitat. Facultatea de Medicină din Braşov poate asigura instruirea în 21 de specialităţi sub îndrumarea a 21 de coordonatori, însă din partea Ministerului au fost alocate locuri doar pentru 18 specializări. Asta chiar dacă toate spitalele clinice din Braşov asigură condiţiile necesare instruirii şi au îndrumători de înaltă calificare. De asemenea, toţi candidaţii Facultăţii de Medicină, la examenul de rezidenţiat din ultimii ani au îndeplinit baremul necesar alegerii unei specialităţi în cadrul programului de rezidenţiat.  Lipsa medicilor rezidenţi va fi simţită acut şi în calitatea actului medical la nivelul spitalelor clinice din judeţ, acolo unde aceştia ar trebui să îşi desfăşoare activitatea. De asemenea trebuie remarcat deficitul de medici la nivelul judeţului Braşov; astfel, numai la nivelul serviciului de urgenţă sunt încadraţi 8 medici faţă de necesarul de 20“, se arată într-un comunicat al Universităţii Transilvania Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite