Cele mai triste Rusalii din istoria României. În 1948, peste 15.000 de opozanţi ai regimului comunist erau arestaţi într-o singură noapte
0În noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când românii aşteptau să sărbătorească Rusaliile, Securitatea a arestat nu mai puţin de 15.000 de persoane care se opuneau regimului şi le-a aruncat în închisori.
Abia se terminase Al Doilea Război Mondial, România suferise şi al al doilea mare necaz – instaurarea comunismului adus de sovietici – şi ţara noastră avea să trăiască încă o mare tragedie. Sărbătoarea de Rusalii din 1948 avea să fie cea mai neagră din istoria poporului nostru, când 15.000 de români au fost luaţi cu forţa de acasă de autorităţi pentru că erau consideraţi periculoşi pentru regimul proaspăt instaurat.
Cei mai mulţi dintre arestaţi erau studenţi, dar între cei „săltaţi” de serviciul care avea să devină extrem de temut, Securitatea, s-au numărat şi destul de mulţi elevi. Mulţi au fost ridicaţi şi din Ţara Făgăraşului, iar despre soarta lor nu s-a mai ştiut până în 1964, la eliberarea dată de Dej, când au ieşit pe porţile închisorilor şi lagărelor comuniste îmbătrâniţi, bolnavi şi suferinzi.
Dintre elevii claselor mai mari ale Licelui Radu Negru din Făgăraş, prea puţini au scăpat fără să fie arestaţi. Cei care au reuşit să se ascundă nu au putut rămâne mult în zonele locuite şi, de la 1 mai 1949, au urcat în munţi.
În Munţii Făgăraşului s-a organizat cea mai puternică şi lungă luptă anticomunistă din România, grupul condus de Ion Gavrilă Ogoranu fiind sprijinit de oamenii din sate.
Operaţiunea din noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când românii ortodocşi sărbătoreau Rusaliile, a fost pregătită cu mult timp înainte, dar secretul asupra acesteia a fost bine păstrat. Comandanţii unităţilor de securitate erau în posesia unor plicuri sigilate în care erau listele cu persoanele şi domicilile tuturor celor implicaţi în lupta de rezistenţã.
Cetatea Făgăraşului a fost transformată în închisoare comunistă, unde au fost torturaţi cei care se opuneau regimului, în celule mici erau înghesuite şi 16 persoane, în paturi suprapuse. Dintre arestaţi făceau parte miliţieni, avocaţi, doctori, studenţi sau simpli ţărani care nu au fost de acord cu colectivizarea.
În perioada anilor 1948 – 1962 au fost încarcerate aici aproximativ 5.000 de persoane, iar, oficial, au fost declarate 161 de decese, dar, conform mãrturiilor supravieţuitorilor, numãrul celor morţi ar fi fost mult mai mare.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Uimitoarele proiecte SF gândite de elevii unui liceu braşovean, premiate de NASA