Uimitoarele proiecte SF gândite de elevii unui liceu braşovean, premiate de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecte SF gândite de elevi braşoveni şi premiate de NASA FOTO Ioan Buciumar
Proiecte SF gândite de elevi braşoveni şi premiate de NASA FOTO Ioan Buciumar

Mai multe proiecte ale elevilor Colegiului Naţional Andrei Şaguna au fost premiate de NASA. În prima zi a Şaguna Fest, elevii le-au prezentat proiectele colegilor lor, profesorilor şi părinţilor

Şaguna Fest 2022 a debutat cu prezentarea performanţelor internaţionale din acest an şcolar ale elevilor colegiului braşovean. Curtea interioară a şcolii s-a transformat pentru câteva ore în sală de expoziţii în care au fost prezentate proiectele cu care şaguniştii au impresionat la Washington şi în Dubai. 

„În cadrul Şaguna Fest am dorit să avem o zi pe care să o dedicăm proiectelor internaţionale. Acestea au avut loc în decursul acestui an şcolar. Echipele care au reprezentat România la Washington sunt cele care fac prezentări astăzi, cu alte cuvinte, comunitatea braşoveană poate să afle exact care a fost implicarea noastră în proiectul NASA, dar nu numai. Este vorba şi despre proiectul Columbia, proiectul pe care noi l-am prezentat în Dubai”, a explicat Carmen Tănăsescu, director Colegiul Naţional Andrei Şaguna.

Elevii le-au prezentat colegilor lor, profesorilor şi vizitatorilor proiectele realizate pentru competiţiile internaţionale. 

„Noi trimitem primul settlement pliabil în spaţiu. Plecăm de la povestea unei jucării hober - sfera hoberman, care este, practic, o steluţă mică şi, atunci când o extindem, se face mare. Asta trimitem noi în spaţiu. Trimitem un settlerment care, atunci când este pe Pământ, este într-o formă pliată, iar în spaţiu îl extindem. Cred că ăsta a fost atuul câştigător al proiectului nostru, plus faptul că tehnologia existentă azi ne permite ca în următorii 10-20 de ani, dacă există buget, să punem în practică acest proiect” , a spus Tudor Costea, din clasa a XI-a.

„Proiectul nostru se numeşte Blue Oasis. Ideea noastră şi scopul acestui proiect şi al navei este să comercializăm apa în spaţiu. Noi orbităm în jurul lunii Europa, care este o lună a lui Jupiter şi, practic, de acolo, cu ajutorul unui robot pe care l-am gândit şi i-am făcut şi design-ul 3D şi l-am şi construit, minăm apă şi o transportăm înapoi pe nava mamă, unde din gheaţă facem apă pură, pentru că apa de pe lună mai are şi radiaţii”, a descris proiectul său Maria Ciupeală, din clasa a XI-a. 

„În proiectul meu mi-am imaginat o colonie în spaţiu, iar această colonie se numeşte Excelsior. Consider că o astfel de colonie trebuie construită, dat fiind faptul că, în viitorul apropiat, se vor aduna tot mai multe pericole pe suprafaţa Terrei”, a explicat Ema Răducanu, din clasa a VII-a. 

Zilele de sărbătoare de la Şaguna continuă cu conferinţe, dezbateri, ateliere, expoziţii, dar şi spectacole de teatru, concerte, muzică şi dans şi proiecţii de film. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Recensământ 2022. Cum putem şti dacă ne-am autorecenzat corect, cum îi recunoaştem pe recenzori

Obiective turistice care nu trebuie ratate într-o vizită la Braşov: bisericile fortificate din jurul oraşului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite