Cel mai mare planetariu din România va funcţiona la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
planetariu brasov

Braşovul va mai avea un atuu pentru a deveni capitala turistică a României. Cel mai mare Planetariu din România, cu un diametru de 15 metri, va fi amenajat în incinta Grădinii Zoologice din cartierul Noua.

Viceprimarul Ciprian Bucur a anunţat că acesta va fi de două ori mai mare faţă de cele existente acum în ţara noastră. De asemenea, şi din punct de vedere al capacităţii, va fi cel mai mare din ţară, cu un număr de 100 de locuri.

Mai mult, Planetariul din Braşov este singurul amplasat într-o grădină zoologică din Europa. Acesta va fi dotat cu un sistem de proiecţie 3K (imaginea finală tridimensională este realizată cu două proiectoare, care dau impresia că spectatorii sunt în mijlocul acţiunii), cu o rezoluţie a imaginii de 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantearii din România utilizează sistemul 2K (2 milioane de pixeli).

„Am avut zilele trecute întâlniri cu reprezentanţii unei firme franceze, care a asigurat asistenţa tehnică pentru implementarea soluţiilor tehnice la mai mult de 150 de planetarii din întreaga lume şi am reuşit să conturăm soluţia tehnică finală şi pentru planetariul de la Zoo“, a mai precizat viceprimarul Braşovului.

Astfel, în perioada următoare vor fi demarate procedurile pentru amenajarea spaţiului, respectiv amplasarea unui planşeu intermediar şi a scaunelor, după care achiziţionarea echipamentelor necesare proiecţiilor. Acest planşeu va fi suspendat la o înăţime de aproximativ cinci metri de sol, creându-se astfel în interiorul clădirii existente şi un spaţiu suplimentar, pe care îl vom folosi pentru găzduirea unor expoziţii temporare sau itinerante. Valoarea echipamentelor şi a dotărilor necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a Planetariului este estimată la 250.000 de euro, bani prevăzuţi în bugetul Grădinii Zoologice pentru acest an. 

Ciprian Bucur

Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că Planetariul din Braşov nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi filme cu anumite zone de pe planeta noastră: jungla, savana sau adâncul oceanelor. „La acestea se adaugă o serie de filme de desene animate educative pentru copii. Se vor putea viziona, în timp real, diverse fenomene astronomice, atractivitatea unui astfel de obiectiv fiind una sporită, iar ca exemplu vă pot spune că administratorii planetariului din Piteşti estimează că eclipsa totală de soare de vineri, 20 martie, va aduce în jur de 500 de spectatori!“, mai spune Bucur.

Firma care va asigura echipamentele şi pregătirea personalului de specialitate a pus la dispoziţia Primăriei Braşov un catalog cu peste 100 de filme, care se vând în funcţie de capacitatea sălii.

Sistemul permite şi conectarea la camere video din interiorul Grădinii Zoologice, astfel încât privitorii se pot delecta cu imagini de mari dimensiuni, inclusiv din cuştile animalelor periculoase (lei, tigrii etc.), precum şi din oricare alt loc de interes al municipiului. Vizitatorii pot avea atât imagini în timp real de la diferite evenimente desfăşurate în ora, cât şi informaţii despre obiectivele de interes ale Braşovului.

În prezent, în România funcţionează opt astfel de centre, în Constanţa, Baia Mare, Suceava, Bârlad, Galaţi, Craiova, Bacău şi Piteşti, cele mai mari fiind de aproximativ 50 de locuri, cu un diametru maxim de 7 metri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite