Cazul Marian Godină. Şeful IJP Braşov şi „doamna de la Crucea Roşie“, colegi la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile făcute de poliţistul braşovean Marian Godină despre abuzurilor care au loc în interiorul IJP Braşov, în speţă în cazul în care a fost chemat la ordine pentru că a ridicat permisul şoferului unei membre ATOP, consilierul local PSD Luana Minea, începe să aibă alte conotaţii. Din acelaşi for face parte şi şeful IJP Braşov, chestorul Ioan Aron, care a câştigat suplimentar, de la acest for, 26.512 lei/an.

Războiul pe care Maria Godină îl duce cu şeful IJP Braşov, chestorul Ioan Aron, care l-a umilit în biroul său pentru postările pe Facebook, ia o întorsură neaşteptată. Poliţistul braşovean îl acuză pe şeful lui că teza lui de doctorat, „Biometria, metodă de identificare criminalistică a persoanelor”, susţinută la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“, este un plagiat.

„Domnul chestor Ioan Aron are doctorat, normal, că d-aia e doctor. Ieri a intervenit telefonic la un post TV şi întrebat fiind, dacă a citit ce am scris eu, a răspuns ironic că nu s-a băgat în creaţia mea literară. Ei bine, m-am băgat eu puţin în doctoratul domnului chestor. Hopa, dar ce-aţi făcut domnule doctor? Aţi copiat? Google aşa arată. Spre deosebire de dumneavoastră, eu am scris cartea mea singur”, scrie Godină pe Facebook.

CV-ul şi averea chestorului Ioan Aron

Chestorul Ioan Aron a fost, între anii 1990-1999 - şef birou criminalistic la IJP Başov, 1995-2005 - prim adjunct al Şefului Poliţiei Municipale, 2005-2010 - adjunct al şefului IJP Braşov, 2010-2012 - şef al IJP Covasna, 2012-2013 - director general în Corpul de Control al Ministrului Administraţiei şi Internelor, iar din 2013 şi până în prezent - şef al IJP Braşov.

Conform ultimei declaraţii de avere, din 2014, Ioan Aron are două terenuri agricole moştenite, dintre care unul intravilan, de 5,15 ha, respectiv 2,831 ha, iar în 2005 a cumpărat un teren intravilan de 583 mp. De asemenea, deţine o garsonieră de 34 mp şi un apartament, cumpărat în 2008, de 75 mp. Locurilor acestor bunuri imobiliare nu se cunosc, pentru că acestea au fost şterse.

De asemenea, are un autoturism Citroen, cumpărat în 2009 şu un depozit de 200.000 de lei la bancă, deschis în 2010. Veniturile anuale sunt de 80.960 de lei, de la IJP Braşov, 26.512 lei - de la Universitatea Transilvania (cadru didactic) şi 26.512 lei de la Consiliul Judeţean Braşov, pentru că este membru ATOP.

Luana Minea a demisionat din ATOP

image

După ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a anunţat că se vor face cercetări pe tema unor posibile fapte de favorizare a unor persoane, consilierul judeţean Luana Minea şi-a dat demisia astăzi din cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov.

Luana Minea contestă acuzaţiile care i se aduc şi a declarat că „am considerat că este necesar să fac o plângere pentru comportamentul acestuia. Şi nimic altceva, iar în acest moment mă voi adresa justiţiei pentru ceea ce se întâmplă acum, pentru că mi-a terfelit imaginea”.

Organizaţia PSD Braşov, din care face parte Luana Minea, a anunţat că va analiza situaţia consilierului şi va decide în conformitate cu statutul PSD şi a Codului de Etică şi Conduită, iar, în funcţie de rezultat, poate să îi retragă sprijinul politic sau să o excludă din partid.

Şeful MAI, „mişcat” de valul de reacţii şi de sprijin

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat miercuri, în legătură cu situaţia poliţistului Marian Godină, că nu a citit postările acestuia de pe Facebook, dar a fost „mişcat” de valul de reacţii şi de sprijinul pe care oamenii îl acordă.
Ministrul a mai spus că sprijină orice poliţist „care îşi face datoria corect, dacă asupra sa superiorii fac abuzuri. „Sprijin, împotriva abuzurilor superiorilor, oricare poliţist care îşi face datoria corect", a precizat ministrul.

Sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov

Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov a anunţat că, la data de 16 februarie 2016, ora 16.14, a primit prin fax de la Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române un raport referitor la anumite chestiuni care pot avea caracter penal.

„Am fost informaţi că, în urma verificărilor efectuate la nivelul I.P.J Braşov referitor la informaţiile apărute în mass-media la data de 16.02.2015, în legătură cu agentul şef adjunct de poliţie Godină Marian, din cadrul Poliţiei municipiului Braşov – Biroul Rutier, au rezultat unele elemente privind posibila săvârşire a unor infracţiuni în legătură cu serviciul de către şefii profesionali ai poliţistului, constând în presupuse intervenţii, în afara cadrului legal, în sensul favorizării unei persoane ce a fost sancţionată contravenţional la data de 08.02.2016”, a declarat prim-procurorul Florin-Nicolae Postolache.

Noi şefi ai IJP Braşov luaţi în colimator de Marian Godină

Marian Godină a dezvăluit, astăyi, păţania unui coleg de-al său, care a avut de suferit pentru că i-a dat o amendă unui şofer care nu purta centură, dar care venise cu nişte brazi „cadou” la Poliţie. 

„M-am întâlnit cu un coleg. L-am întrebat ce caută la poliţie, ştiind că e liber şi văzându-l îmbrăcat civil. Mi-a zis că l-a sunat şeful nostru şi i-a spus că trebuie să vină urgent la adjunctul şefului de inspectorat, la comisarul şef Melinte Sorin, pentru că amendase pe cineva cu o zi în urmă. Colegul meu e tânăr, venit din Academia de Poliţie. Îmi era milă de el când îl vedeam cât era de speriat şi de îngrijorat. (...) Ştiam ce îl aşteaptă şi parcă mă vedeam pe mine cu opt ani în urmă. Credeam că vremurile respective sunt de mult apuse şi nu îmi venea să cred că încă se mai practică aşa ceva. I-am spus colegului să fie tare şi, dacă are probleme, să mă sune să stăm de vorbă. L-am mai învăţat ceva…”, începe naraţiunea Godină.

Sancţionat pentru că amendase pe cine nu trebuia

Colegului i s-a reproşat că a oprit un şofer care transporta brazi şi care nu purta centura de siguranţă. I-a cerut actele, iar şoferul i-ar fi spus că vine chiar de la Poliţie, unde dusese unul sau mai mulţi brazi. Colegul meu l-a sancţionat cu amendă pentru că nu folosea centura.

„Acum, îi era reproşat modul de adresare, nu faptul că a aplicat sancţiunea cu pricina. Era clar că băiatul nu vorbise deloc nepoliticos şi că a fost chemat pentru că amendase pe cine nu trebuia. Că nu se orientase. Ba mai mult, comisarul şef Necşulescu, şeful Serviciului Cabinet al IPJ Braşov, ce se afla şi el în birou, a crezut de cuviinţă să îi explice că omul ăla nu purta centura ca să poată coborî mai repede, în caz că ar fi încercat să îi fure cineva brazii...”, precizează Godină noul caz de abuzuri de la IJP Braşov.

Vă amintiţi conversaţia, domnule Melinte Sorin?

Un alt şef luat în colimator în acest caz este adjunctul şefului IJP, comisar şef Sorin Melinte, care l-a apostrofat pe agentul de Poliţie că şi-a făcut treaba.

„ - Să ştii că sunt foarte supărat pe tine! Ai sancţionat un conducător auto care aducea un brad la Poliţie, da? Ai sancţionat un conducător auto pentru că nu purta centura de siguranţă, un conducător auto care ţi-a spus că «domnule, într-adevăr nu port, dar uitaţi, eu, bradul ăsta îl duc la Poliţie la dumneavoastră, este bradul pentru poliţie». - Nu am cunoştinţă despre aşa ceva. - Dar el spune cu totul şi cu totul altceva. Eu am văzut un proces-verbal de sancţiune contravenţională în care l-ai sancţionat pe acest om, eu nu spun că dumneata n-ai dreptate, spun doar că l-ai sancţionat… El ţi-a spus…pe corect l-ai sancţionat, pe corect… A  încercat să negocieze cu dumneata la modul de… uşor…şi dumneata…” - aceasta ar fi fost discuţia purtată cu agentul „recalcitrant”.

Precizăm că la toate acuzaţiile aduse de Godină ulterior atât şefului IJP, chestor Ioan Aron, cât şi adjuncţilor acestuia, Poliţia Braşov nu  avut nicio reacţie, deşi a anunţat că va veni cu precizări punctuale.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite