Care este soluţia cea mai rapidă pentru rezolvarea problemei termoficării centralizate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei şapte consilieri locali care fac parte din „Comisia Tetkron” s-au întâlnit ieri pentru găsi o soluţie pentru reluarea alimentării cu energie termică în sistem centralizat.

Ciprian Bucur, preşedintele Comisiei  speciale Tetkron, spune că, joi, Comisia s-a întâlnit şi a luat în discuţie punctele aflate ca şi obiective în sarcina sa şi a analizat toate cele patru variante propuse de preşedintele ANRSC, din care doar două sunt oportune  şi viabile. Prima – delegarea serviciului de temoficare către un terţ, dar aceasta este anevoioasă, pentru că trebuie licitaţie pentru studiu de oportunitate şi apoi de stabilire a unui furnizor, sau înfiinţarea unui serviciu, chestiunea care poate dura mai bine de şase luni.

„În acest context, am întocmit o minută către Executivul local, pentru a ne informa care sunt paşii legali şi care este durata pentru înfiinţarea unui astfel de serviciu, şi un raport referitor la stadiul preluării activelor de la Tetkron (în ultima şedinţă a vechiul Consiliu Local PSD şi FDGR au boicotat preluarea centralelor şi punctelor termice în patrimoniul municipiului – n.r.). Trebuie ca lumea să înţeleagă faptul că sistemul centralizat va fi nu numai mai ieftin, dar şi mai eficient. Se va impune nu doar taxa de coş la fiecare centrală de apartament, ci se va impune prin legislaţie un singur coş pe faţada blocului, la care trebuie racordate toate centralele existente”, a precizat Ciprian Bucur.

Cele mai mari pierderi pe reţea, la această oră, sunt de 52-54%, pe strada Panselelor (suportate de Bepco, conform protocolului încheiat cu Tetkron şi Primăria Braşov), iar acolo există o soluţie tehnică, spune Bucur, există şi o Hotărâre de Consiliu Local, materialele, dar nu s-a pus în practică. Este vorba de racordarea PT2 şi PT5, în cartierul Steagu şi se poate elimina conducta exterioară. De asemenea, vor scădea pierderile din cartierul Tractorul, unde se fac investiţii în reţea cu fonduri elveţiene. Apoi, mai există lucrarea de pe Hărmanului – Gării, unde se vor reduce pierderilor, lucrare finanţată prin programul guvernamental „Căldură şi Confort 2006 -2020”. Nu în ultimul rând, municipalitatea are în vedere accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru distribuţia pe orizontală. Sunt 50 de milioane de euro la nivelul Regiunii Centru la acest capitol.

Consilierul local Adrian Oprică, după şedinţa de la Tetkron, ne-a declarat că „trebuie să adoptăm cea mai rapidă soluţie, care este cea de înfiinţare a unui serviciu în subordinea Primăriei, care să se ocupe de producerea, transportul, distribuţia şi facturarea agentului termic prin centralele proprii, şi care poate fi foarte rapid licenţiat, dar şi achiziţia de agent termic din surse externe acolo unde nu există producţie  proprie”.

Viceprimarul Mihai Costel a afirmat că,  în cursul săptămânii viitoare se va desfăşura şi o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor Tetkron (din care fac parte toţi cei 27 de consilieri locali), pentru vedea ce este de făcut în ceea ce-i priveşte pe cei 104 angajaţi care au primit notificarea de disponibilizare, iar din 28 iulie vor rămâne fără slujbe.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă semnat între salariaţi şi conducerea Tetkron, în cazul disponibilizărilor se acordă şase salarii compensatorii, însă acestea nu pot fi plătite, pentru că societatea nu are bani. „Aceasta este o problemă ce ţine de Tetkron, motiv pentru care va fi nevoi de o decizie a Adunării Generale a Asociaţilor”, a explicat Mihai.
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite